Мора да бидеме отворени, подготвени да соработуваме и да ја прифатиме секоја шанса за економски раст, инфраструктурни врски и размена на идеи, и затоа проектот „Отворен Балкан“ претставува одлична можност, но и надеж, одговорност и обврска за создавање на подобра и поинаква иднина, порачува Претседателот на Србија, Александар Вучиќ.

Во авторскиот текст за „Политика“, Вучиќ посочи дека немало толку важен чекор на Балканот предолго, што би го повлекол регионот напред и дека ова е првпат некој на Балканот да лансира нешто што е добро за целиот регион. Договорите во Скопје се историски и нивните резултати ќе бидат историски, вели тој.

Наведувајќи дека поминаа 30 години од почетокот на конфликтите во поранешна Југославија, Вучиќ посочи дека три децении Србија се барала себеси, се бранела од се  што не разбирала, се бори против она што го разбира и не може да го спречи, слушала и спроведувала наредби на оние кои само сакаа да ги замрзнат и регионот и Србија во жабокречина на лажна надеж, му ласкаа на секој што ќе покаже каква било желба да направи лична кариера на Балканот, живеејќи од балканските народи, особено Србите, и сите без план и идеја како да ги промениме работите и како да започнеме да одлучуваме за себе, и, особено, како да станеме победници од губитници.

„Таму во 1990 -тите не разбравме што се случува во светот, што значи падот на Берлинскиот Ѕид, не сфативме колку сме мали и слаби и воено и економски во споредба со најмоќните западни сили, верувавме во митови за сопствената сила и загубивме се. Прво, иднината “, наведува Вучиќ.

И тогаш, забележува, во 2000 -тите, кога, како што вели, очекувавме со првичното отворање кон светот, дека некој ќе ни даде се и дека ќе живееме без многу работа како најбогатите европски нации, согласувајќи се со сите национални понижувања, извинувајќи се за сe што направивме, но не, добивме уште потешки удари.

„Од прогласување независност на Косово, што Западот го поддржува со цело срце, до затворање и заклучување на сите наши фабрики и исчезнување на економската перспектива на Србија“, рече Вучиќ.

Време е рационално да погледнеме околу себе

Тој рече дека денес, кога економски ја опоравивме земјата, национално ја исправивме, време е рационално и прагматично да погледнеме наоколу, да разбереме што се случува во светот, Европа, но и во регионот во кој живееме.

Вучиќ посочи дека Србија напредувала по европскиот пат во сите сфери на општествениот живот, особено во економијата, но дека Србија мора да ги разбере потребите и намерите на ЕУ, за да не губи време сонувајќи соништа чија реализација не зависи само од нас.

„Европа не сака, колку што е потребно да не создаваме проблеми, честопати растргнати од внатрешните разлики, со борба против оние кои не сакаат да ги прифатат сите модерни употреби на таканаречената зелена агенда што ги остава малите земји без електрична енергија, гас, или џихадистички пристап кон владеењето на правото., честопати лицемерно (можете да замислите како би се кренала цела Европа кога би бил убиен истакнат новинар во Полска, а не во Холандија), но и поради недостаток на целосно јасна стратегија кон Западен Балкан и други европски територии кои не припаѓаат на Унијата “, пишува Претседателот на Србија.

Во исто време, Вучиќ наведува дека во Србија се уште не разбираат дека работите се менуваат, дека политиката е жива работа, како и односите во регионот, и дека омразата, најчесто кон Албанците, не ни носи ништо, туку спротивно.

“Мораме да бидеме отворени, подготвени да соработуваме, да ја прифатиме секоја шанса за економски раст, инфраструктурни врски и размена на идеи. Затоа проектот “Отворен Балкан “е одлична можност, но и надеж, одговорност и обврска да се создаде подобра и поинаква иднина без да чекаме да падне нешто од небото, секој да ни донесе подароци што ќе ги платиме повеќе од нивната вредност“, наведува Вучиќ.

Одамна нема важен исчекор за Балканот

Тој посочи дека светот обично го смета Балканот како место на постојани војни и крвопролевања, па дури и да е така, додаде тој, историјата на Балканот не е ниту близу до историјата на денешната ЕУ, меѓу чии нации „течеа реки од крв“, како што рече Винстон Черчил.

Според него, таков поделен регион, со милиони жртви во меѓусебни конфликти, нашол начин да исчекори напред и да направи подобра иднина за себе и за другите, а тоа е денешната ЕУ, заедница без граници и една од најголемите економски сили на светот, иако во сериозен пад.

„Имаше реки од крв на Балканот, исто како и порано меѓу денешните земји на ЕУ. Но, на Балканот одамна нема таков значаен чекор напред, што ќе го повлече регионот напред и ќе го извлече од своито тешко минато, кое ја оптоварува нејзината сегашност и иднина “, пишува  претседателот на Србија.

Тој потсетува дека пред нешто помалку од две години, заедно со Зоран Заев, премиерот на Северна Македонија и Еди Рама, премиерот на Албанија, започнаа иницијатива во Нови Сад за отстранување на бариерите меѓу нашите земји што ги попречуваат т.н. -четири слободи врз кои се темели заедничкиот пазар на ЕУ – слободното движење на стоки, услуги, луѓе и капитал.

Пред неколку дена, во Скопје, според Вучиќ, тој, Заев и Рама потпишаa три документи, обврзувајќи се да работат на олеснување на увозот, извозот и движењето на стоки меѓу нашите земји, за да им овозможат на нашите работници слободен пристап до пазарот на трудот во секоја од трите земји и ќе ги здружиме силите за да се заштитиме од природни катастрофи, каде и да се случат.

“Зошто го правиме ова? Затоа што не можеме и нема причина да чекаме некој да го стори тоа за нас”, рече претседателот на Србија.

Тој додаде дека сите три земји сакаат да станат членки на ЕУ и да учествуваат како еднакви играчи на огромниот заеднички европски пазар, во област без граници за луѓе, стоки, капитал и услуги.

“Но, додека тоа не се случи, а помина многу време, кој не спречува да ги пресадиме добрите правила на Балканот? Ако секоја наша економија губи милиони поради чекање стока на границата, ако илјадници наши работници можат да заработат повеќе кај соседите, но ги спречуваат бариери на границата, зошто некој друг би го тоа решил наместо нас? “, праша Вучиќ.

„Отворен Балкан“ е нашиот одговор на нашите проблеми

Тој повтори дека сака и другите на Балканот да се приклучат на иницијативата, велејќи дека тие немаат од што да се плашат, освен секојдневните загуби поради „тврдите“ граници.

Претседателот на Србија, исто така, изјави дека слушал „се и сешто“ против „Отворениот Балкан“.

„Дека ова е политика, а не економија, дека Југославија се обновува, и не се сеќавам дека Албанија беше дел од Југославија, дека веќе го имаме сето ова преку ЦЕФТА, и кога веќе го имаме, зошто нашите камиони стојат на граници со денови, а стоката во нив пропаѓа? “, прашува претседателот на Србија.

Тој наведува дека има такви во Европа, но и кај нас, кои не можат да се помират со фактот дека „Отворениот Балкан“ е нашата идеја, наш одговор на нашите проблеми и дека никој не ни го донел од надвор.

Но, тие забелешки, забележува Вучиќ, се типично балкански, па поради тоа, додава тој, дури му се симпатични, бидејќи вели – којзнае зошто го прават тоа, тие самите не можеа да смислат, некој им го донел од Берлин или од Америка, има многу поважни проблеми, зошто не ги решат прво …

Простор без бариери за трговија и слободно движење на луѓе

“Отворениот Балкан” ќе успее, токму затоа што никој освен нас не го смисли и затоа што никој друг, освен Србија, Северна Македонија и Албанија, нема да има волја да го спроведе.

Се што дојде од некаде на Балканот, не беше прифатено, пишува Вучиќ.

Тој посочи дека ова е првпат некој на Балканот да лансира нешто што е добро за целиот регион.

“И затоа договорите во Нови Сад и договорите во Скопје се историски, а нивните резултати ќе бидат историски. Ние мора да ги постигнеме заедно, со голема работа и со голема поддршка од нашиот народ. Само затоа што ова не засега никого однадвор, туку нас што учествуваме во тоа “, пишува претседателот на Србија.

И основачите на ЕУ, вели тој, знаеја дека можат да ја надминат тешката историја само ако почнат да се поврзуваат преку економијата и доживуваа отпор од сите страни, но успеаја.

„Србите, Албанците и Македонците не се помалку паметни и вредни од Французите, Германците, Италијанците и другите кои започнаа да ја градат ЕУ преку Заедницата за јаглен и челик“, подвлече Вучиќ.

„Не мора да одиме толку далеку, доволно ќе биде да го претвориме нашиот регион во простор без бариери за трговија и слободно движење на луѓе. Ние не сме ниту помалку креативни ниту помалку упорни од Европејците, кои имаат заеднички пазар долго време“, наведува српскиот претседател.

На тој пазар, додава тој, ние често сме познати по ајварот, без разлика дали е од Србија, Македонија или Албанија, бидејќи сите три се одлични, а сега ќе не запознаат по знаење и волја да ги спроведеме најтешките и најкомплицираните интеграциски процеси, оние економски, неспоредливо побрзо и поефикасно од било каде во сегашната ЕУ.

“Не затоа што сакаме да се докажеме пред Европа во која сакаме да влеземе, туку затоа што Балканот без економски бариери е наша итна потреба. И ако нема поддршка за тоа и ако продолжат да не потценуваат и предизвикуваат, ќе нема никаков проблем“, наведува Вучиќ.

Оваа работа, вели тој, ја започнавме сами, сами ќе ја завршиме и не зависиме од никого, освен од нашите луѓе кои ќе имаат најголема корист од тоа.

„Верувам во Србија, верувам во Балканот“, завршува претседателот на Србија во авторски текст за „Политика“.

Извор: Политика

Македонистански попис на ѓутуре