Кој е Кирил Петков, сегашниот бугарски премиер и министер за економија на Бугарија во преодната влада.

Кирил Петков е роден на 17 април 1980 година. Неговите родители емигрирале во Канада во 1994 година а тој оди кај нив по завршувањето на 7-мо одделение. Оженет, со три деца. Живее во Бугарија. Има диплома по финансии од Ванкувер (Канада) и магистер е по бизнис администрација на Универзитетот Харвард.

Кирил Петков е специјализиран за развој на стратегии за кластери под авторитетниот професор Мајкл Портер.  Работи како дилер на валути и менаџер за корпоративен развој во McCain Group, компанија од 6 милијарди долари која инвестира и управува со големи производствени проекти во Северна Америка и Европа.

„Кога дипломирав на Харвард имав три опции – да работам за Обединетите нации, да работам за голема финансиска институција во Њујорк или да најдам мој богат и способен соработник кој би бил подготвен да инвестираме во некој вид поризични инвестиции во Бугарија. За мене беше неверојатно интересно да се вратам овде, во Бугарија, и да започнам нешто мое врз основа на она што веќе го научив и стекнав како искуство“, изјави Кирил Петков за своите мотиви да работи во Бугарија по враќањето од Америка.

Неговата бизнис кариера започна како менаџер на Jumbo Plaza – мало парк во Софија со 30.000 квадратни метри комерцијална област, што е инвестиција на американскиот милијардер Мајкл Карш, а во последниве години развива компанија за пробиотици.

Кирил Петков пред влезот во бугарската влада е коосновач на Центарот за економски стратегии и конкурентност, поврзан со универзитетите Харвард и Софија, каде што предавал курсеви за економски развој и микроекономија на конкурентност. Бил менаџер на Бугарската компанија за развој (БДЦ), како и на инвестициски проекти од областа на мултидисциплинарни и високотехнолошки иновации во Бугарија.

Министер за економија со премиерот Стефан Јанев. На 27 октомври 2021 година, на барање на 55 пратеници од 46-тото национално собрание, Уставниот суд одлучи со 11 гласови дека назначувањето на Кирил Петков за министер е во спротивност со Уставот, како што беше затоа што е државјанин на Канада во тоа време.

За време на претседателските и парламентарните избори во Бугарија на 14 ноември 2021 година, Кирил Петков беше казнет од Централната изборна комисија за агитација на денот на изборите затоа што пред новинарските камера посочил за кој претседателски кандидат и за која политичка партија ќе гласа.

“Претседателот Радев и јас сме во истиот тим, бугарскиот тим. Се надевам дека тој е критичен кон извршната власт, бидејќи тоа е силата на поделбата на власта. Секој од нас може да направи грешки и да добие дополнителен совет – како што тој за со нас, така и ние кон него ” изјави бугарскиот премиер Петков.

Самиот Радев изразил верба и истакнал дека “постои анти-мафијашки консензус во Бугарија” мислејќи на ГЕРБ и Бојко Борисов, што според него е  дефинирано како клучен елемент за враќање на државноста. Премиерот, исто така, ја коментираше својата посета на северна Македонија и го опиша како огромен успех. “Работните групи ќе разговараат за дел од историјата на фашистичкиот режим низ цела Европа и како ова влијаеше на територијата на денешната РС Македонија. Многу поважно од тоа е дека имаме напредок во областа на транспорт – авионска врска од Софија до Скопје во рок од 60 дена. Ова ќе биде направено на најтранспарентен начин”, рече Петков.

На денот на посетата на Кирил Петков во Македонија отворен е и бугарскиот прес центар во Скопје, БТА. Како пример на перспктивна соработка, Петков го посочи личното вклучување на неговиот македонски колега Димитар Ковачевски, кој го дал својот личен телефонски број за време на посетата БТА прес агенцијата во Скопје и сакал да биде лично информиран од страна на новинарите за можните анти бугарски појави кои тие би му ги посочиле.

Ова се 15-те НАЈЧИТАНИ ПОРТАЛИ ВО МАКЕДОНИЈА! Тие се јавното мислење