Епидемиолошката состојба во Црна Гора е на ниво од јули минатата година, периодот пред почетокот на вториот бран на пандемијата кој силно ја погоди земјата, па здравствените власти во четвртокот одлучија да ја укинат мерката за задолжително носење заштитни маски на отворено.

Црна Гора претходно ги укина повеќето епидемиолошки мерки по подобрувањето на епидемиолошката состојба во април, така што останува во сила обврската да се носи маска во затворено и забраната за собирање на повеќе од 20 лица на истото место.

„Просечниот број на нови позитивни случаи во последната недела беше 76 и постојано се намалува од март“, рече Игор Галиќ, директор на Црногорскиот институт за јавно здравје, истакнувајќи дека процентот на испитани пациенти е 5,83 проценти.

Тој посочи дека кумулативната инциденца во Црна Гора на 100 илјади жители сега е 173 болни, што, како што рече, Црна Гора е во подобра состојба во споредба со 17 земји од Европската унија, но и некои туристички дестинации.

„Во споредба со туристичките дестинации, гледаме дека во април и мај Црна Гора има поповолни вредности на индикаторот на болеста отколку Кипар, Хрватска, Грција и Турција и приближно Италија и Шпанија“, рече Галиќ.