Англиски Гардијан дојде до документи кои покажуваат дека Роман Абрамович тајно го финансирал преземањето на холандскиот Витесе.

Покрај тоа, Абрамович со години го финансираше овој клуб и сето тоа во периодот кога беше сопственик на Челзи.

Фудбалскиот сојуз на Холандија не можеше да открие никаква финансиска поврзаност меѓу Абрамович и Витесе, а сметаат дека тој немал менаџерско влијание врз овој клуб.

Документите откриваат најмалку 117 милиони евра тајно финансирани од страна на Абрамович за преземање на Витесе.

Сомнежите за врската продолжија бидејќи Челзи го користеше Витесе како свој партнер клуб и испраќаше играчи таму на позајмица.

Толку многу играчи на Челзи отидоа во Витесе на позајмица во текот на 2010-тите.

Се разбира, правилата на УЕФА се јасни, барајќи клубовите кои играат еден против друг да бидат во независна сопственост.

И Витесе под тогашните сопственици и Челзи под водство на Абрамович негираа дека рускиот олигарх бил вмешан во финансирањето на холандскиот клуб.

Но, сега бројните документи покажуваат друго, Абрамович до 2015 година правел голем број позајмици.


sportmedia.mk