Претседателка на Комитетот за имунизација и Жаклина Чагоровска од „Мој Термин”, на денешната прес-конференција информираше дека веќе од следната недела ќе биде пуштен во функција веб-сајтот преку кој граѓаните ќе може да се пријават за вакцинацијата.

Кога ќе влезат на сајтот оние кои сакаат да се вакцинираат ќе пополнат краток прашалник со што изразуваат интерес за имунизација, при што ќе треба да наведат име и презиме, возраст, историја на хронични болести. Анкетата ќе биде испратена до матичните лекари кои преку системот „Мој термин“ ќе вршат закажување на времето и пунктот каде ќе се спроведе вакцинирањето.

„Очекуваме од следната недела да го објавиме веб сајтот кој ќе го содржи делот за изразување на интерес за вакцинација. Граѓаните ќе може да се пријавуваат веднаш откако биде објавен при што ќе треба да ги внесат своите лични податоци, да наведат во која група спаѓаат и штом се пријават ќе добијат електронска порака на нивната е-маил адреса дека се регистрирале. Апелот е првично да се пријават граѓаните кои се во ризичните групи, особено оние над 70 години. Целата ни е да започнеме што побрзо со анкетирањето, за да може да се планира самото спроведување на вакциналните пунктови. Очекуваме до крајот на месецот, да имаме добар одзив со регистрирани граѓани“, вели Чагаровска.

Закажувањето ќе се врши преку матичните лекари, кои ќе ги информираат граѓаните на кој пункт и во кое време ќе треба да се вакцинираат. Воедно матичните лекари ќе добијат листа за приоритетните групи на лица кои треба да примат вакцина и тие ќе ги известат како ќе се реализира процесот.

„Секој матичен лекар добива листа на граѓани кои треба да ги извести дека системот ги избрал како приоритетни за вакцината, а потоа самиот граѓанин одлучува дали ќе прими вакцина. Доколку се одлучи да се вакцинира, се закажува термин и локација за вакцина (вакцинален пункт) каде што ќе треба да ја прими. Доколку не сака да се вакцинира, сите податоци се враќаат во системот. Секој кој за прв пат ќе ја прими вакцината, веднаш ќе добие термин и за втората доза од вакцината“, рече министерот Филипче.

Секој граѓанин кој ќе се вакцинира ќе добие сертификат во кој ќе биде наведено кога е извршена имунизацијата против Ковид-19.

makfax.com.mk