Согласноста за почеток на преговори за членство на С. Македонија во ЕУ не треба да биде врзана со рокови, туку со постигнување реални резултати, се огласи претседателот на Бугарија Румен Радев по постигнатиот консензус на Консултативниот национален совет за безбедност.

-Давањето согласност за почеток на преговорите за членство на Република Северна Македонија во ЕУ не треба да биде врзано со рокови, туку со постигнување реални резултати, вклучително и во однос на правата на македонските Бугари. Ова го изјави претседателот Румен Радев во изјавата по состанокот на Советодавниот совет за национална безбедност, кој траеше повеќе од пет часа.

Тој го претстави мислењето на КНСБ и седум предлози до извршната и законодавната власт, усвоени со консензус.

„Учесниците во СНБ се согласија за потребата од сеопфатни, насочени и добро опремени акции за враќање на довербата и интензивирање на билатералната соработка во сите области од заемен интерес.

Од особена важност се проектите кои обезбедуваат транспортна, инфраструктура, дигитална и енергетска поврзаност, со. акцент на Коридорот 8.

Тоа, пак, ќе придонесе за надминување на застојот во односите меѓу двете земји, ќе даде поттик за забрзување на преговарачкиот процес и одржлив развој и просперитет на регионот“, рече Радев.

„Членовите на Советодавниот совет го забележаа и досегашниот напредок во преговарачкиот процес. Во некои области од билатералните односи постои можност за постигнување договор.

Решавањето на отворените политички прашања значително ќе го забрза напредокот во сите други области“, додаде тој. .

Учесниците на КСНБ го потврдија ставот на Бугарија за подготвеноста на Република Албанија да го започне преговарачкиот процес за членство во ЕУ, додаде Радев.

Врз основа на дискусиите, Советодавниот совет за национална безбедност ги усвои следните предлози до извршната и законодавната власт:

1. Во водењето на надворешната политика на земјата, Советот на министри да ја спроведува националната позиција на Бугарија, почитувајќи ги барањата кои произлегуваат од Договорот од 2017 година, Рамковниот став од 2019 година и Декларацијата на 44-то Народно собрание.

2. Давањето согласност за почеток на преговорите за членство на Република Северна Македонија во ЕУ не треба да биде врзано со рокови, туку со постигнување реални резултати, вклучително, потенцирам, во однос на правата на македонските Бугари.

3. Извршната власт да продолжи да работи на отчет за спроведувањето на Договорот од 2017 година во преговарачкиот процес за членство на Република Северна Македонија во ЕУ.

4. Извршната власт да подготви и обезбеди кадровски и финансиран акциски план со мерки за постигнување опиплив напредок во сите области на билатералните односи со Република Северна Македонија.

5. Извршната власт да им предложи на партнерите во Република Северна Македонија формирање на заеднички работни групи во области, во согласност со Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, со цел интензивирање на билатералните односи.

6. Извршната власт да преземе мерки за забрзување на изградбата на Коридорот № 8, заедно со Република Северна Македонија и Република Албанија како единствен проект во целост – автопат, железница. линија, енергија и дигитално поврзување.

7. Националното собрание да му предложи на законодавното тело на Република Северна Македонија воспоставување на структуриран дијалог меѓу парламентарните комисии и групите за пријателство, со што би се зајакнала довербата и би се поддржал севкупниот процес.

Би сакал да им се заблагодарам на сите учесници во Советодавниот одбор за нивната активна работа денес и за постигнатиот консензус, бидејќи во она што претстои како продолжување на преговарачкиот процес, клучно е бугарските државници и политичари да имаат единство во своите ставови и дејства.

На седницата присуствуваа претседателот на Народното собрание Никола Минчев, по еден претставник од седумте пратенички групи, премиерот Кирил Петков, вицепремиерот и министер за финансии Асен Василев, министерот за внатрешни работи Бојко Рашков и министерот за одбрана Стефан Јанев, заменик министерката за надворешни работи Ирена Димитрова. и претседателите на државните агенции „Национална безбедност“ и „Разузнавање“ – Пламен Тончев и Антоан Гечев, како и амбасадорот на Бугарија во Скопје Ангел Ангелов.