Лебот со маслинки, лук и сирење е рецепт кој секогаш освојува со својата арома. Топла кора, сочни маслинки, билки што можете да ги почувствувате додека се пече. Тоа е леб што го правите еднаш, а потоа станува мал домашен ритуал, без разлика дали го јадете за појадок со путер или го дегустирате попладне со чаша вино.
Подготовката е едноставна, а резултатот изгледа како да сте го донеле од некоја шармантна пекара. Тестото е меко и еластично, исполнето е со мешавина од лук, маслинки, сирење и зачини, и сето тоа заедно дава мирис што целосно ја освојува кујната. Ова е совршен избор за денови кога сакате нешто различно, но не и комплицирано.
Состојки потребни за леб со маслинки
За основата, ви треба сув квасец, малку шеќер, млака вода и маслиново масло. Откако квасецот ќе се активира, го мешате брашното и солта и месите додека тестото не стане мазно. Откако ќе нарасне, следете го најдобриот дел од рецептот. Мешавината од лук, мајчина душица, магдонос, маслинки и силно сирење одлично оди со мекото тесто и му дава сериозна арома. Потоа тестото се сече на парчиња, секое парче се премачкува со филот и се става во калап. Печењето на висока температура формира совршена златна кора, додека сè внатре останува сочно и миризливо. Тоа е тој момент кога едвај чекате малку да се олади за да можете да го искинете со рацете.
Овој леб е идеален кога сакате нешто посебно без многу филозофија. Одлично оди со намази, одлично оди со супи, одлично оди со вино, а има уште подобар вкус кога го јадете топол, штотуку изваден од рерна.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата