logo
logo
logo

Совршен ручек за ЦВЕТНИЦИ! Подгответе ја ПАСТРМКАТА и уживајте во крцкавиот допир на рибиното месо за време на велигденскиот пост

Vecer | 13.04.2025

Совршен ручек за ЦВЕТНИЦИ! Подгответе ја ПАСТРМКАТА и уживајте во крцкавиот допир на рибиното месо за време на велигденскиот пост

Денеска се слави Цветници, што значи дека по втор пат за време на велигденскиот пост е дозволено да се јаде риба.

Ако сакате брз и во исто време вкусен ручек – на вистинското место сте! Ви пренесуваме рецепт за пастрмка печена во рерна, толку сочна што следниот пат ќе бидете желни да ја направите.

Состојки:

три пастрмки / 1 кг

неколку стебленца магдонос

две чешниња лук

два лимони

две лажички сол

две лажици маслиново масло

зачин за риби

Подготовка:

Прво, подгответе ја маринадата. Исечкајте ги магдоносот и лукот. Ставете ги во сад, а потоа додадете го сокот од лимон од еден лимон и оцетот.

Исчистете ја рибата, ако веќе не сте ја купиле исчистена. Зачинете ја со зачини за риба, од двете страни, и сол. Прелијте ја со маринадата.

Пастрмката секогаш се пече во рерна за да не биде сува. Ќе добиете крцкава кора, а сочна внатрешност.

Додадете парчиња лимон и ставете ги помеѓу рибата. Печете 40 минути на 200 степени. Послужете со салата од компири. Уживајте!

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk