Говор на Орбан за паметење: „Унгарија има антидот“ – Светот се соочува со вирус кој ја напаѓа нацијата

Унгарскиот премиер Виктор Орбан денеска на Конференцијата за политичко дејствување на конзервативците (CPAC) во Будимпешта изјави дека западниот свет е заразен со вирус развиен во „прогресивни либерални лаборатории“, додека Унгарија има противотров – велејќи не на миграцијата, родовата идеологија и војната.

Унгарија е „инкубатор“ за дизајнирање на конзервативната политика на иднината и место каде не само што се зборува за поразот на прогресивните либерали и за конзервативниот, христијански политички пресврт, туку и е постигнат, рече премиерот.

Виктор Орбан, премиер на Унгарија

Како што наведе, доколку американскиот финансиер Џорџ Сорос не ја нападнеше Унгарија и не објави програма за населување на милиони илегални мигранти во Европа, „никогаш немаше да стигнеме до насловите на светските медиуми.“

– Кога го преплавија Балканот со илегални мигранти и изградија рута за шверц на луѓе во срцето на Европа, наидоа на Унгарија. Наредивме да престане, го прифативме предизвикот и се одбранивме, подигнавме ограда и ја заштитивме нашата татковина – нагласи Орбан.

Тој додаде дека светот се соочува со вирус кој ја напаѓа најранливата точка на западниот свет, нацијата.

– Овој вирус е развиен во либерални прогресивни лаборатории… и се размножува и се шири низ светот. Во исто време, националната држава е Ахиловата пета на западниот свет.

-Ако нациите се распаднат и испарат, ќе се изгуби можноста за слободен живот и ќе пропадне Западот – рече тој, оценувајќи дека луѓето без татковина не можат да бидат слободни, туку само бездомници, раселени, играчки на светската елита.

Орбан рече дека суштината на илегалната миграција е уништување на меѓународната заедница, а будното движење (WOKE) и родовата пропаганда имаат исти цели.

– Исто како што правеше комунизмот, тие ја делат нацијата на вештачки малцинства и потоа поттикнуваат антагонизам меѓу нив, што е основа на нивната моќ – подвлече унгарскиот премиер.

Како што наведе, на западните држави им се заканува и прогресивна надворешна политика која секогаш не вовлекува во војна.

– Обоените револуции секогаш беа водени од слоганот за слобода, потоа следеше либерална и прогресивна индоктринација оставајќи зад себе хаос. Да беше Доналд Трамп претседател на САД, Украина и Европа немаше да бидат вмешани во војна – изјави Орбан.

-Вратете се, господине претседателе, направете ја Америка повторно голема, и донесете ни мир – рече премиерот.

Орбан рече дека прогресивната политика отсекогаш била империјалистичка и дека последната прогресивна цел на надворешната политика е да им се одземе правото на земјите-членки на ЕУ да ја обликуваат својата надворешна политика, нагласи Орбан, додавајќи дека борбата за нивно запирање ќе биде најголемата битка во наредните месеци во Брисел.

– Ги ставаат нациите под дипломатски притисок да се изјаснат дали поддржуваат миграција, родова пропаганда, релативизација на семејствата и сексуализација на децата.

-Секој кој не е подготвен да го стори тоа се смета за непријател, а против нив се издава либерална фатва – рече Орбан.

-Во последните години, додаде тој, десничарските сили успешно ги окупираа големите европски светилишта како Будимпешта, Варшава, Рим и Ерусалим, а големи надежи се полагаат и во Виена. Но, двата главни храма на модерната демократија, Вашингтон и Брисел, сè уште се во рацете на либералите. Да работиме на тоа да го промениме – изјави Орбан.

Мет Шлап, претседател на Американската конзервативна унија (ACU)

-Соединетите Американски Држави можат да бидат успешни само ако се држат до религијата и традиционалните вредности, рече Мет Шлап, претседател на Американската конзервативна унија (ACU), во своето отворање на CPAC.

-Денес, САД се соочуваат со економски и културни предизвици, објасни Шлап.

„Проблемот е што ние тежнееме да ги зезнеме не само работите на нашата земја, туку и работите на другите“, додаде тој.

-Американците можат да успеат само ако можат да црпат сила од нивната религија и традиционалните вредности, нагласи тој.

-Како светска сила, нашето време би можело брзо да истече ако постојано работиме на еродирање на темелите на кои почива нашата демократија, истакна тој, додавајќи дека левицата прави се за да ги уништи тие темели.

Шлап подвлече дека и покрај тоа „ќе истраеме, ќе опстанеме, нема да се откажеме од борбата“ и „нема да дозволиме цивилизацијата да биде уништена“.

Поранешниот чешки премиер Андреј Бабиш

-Брисел стана исклучена кула од слонова коска каде што бирократите ни кажуваат како да живееме, што да јадеме и како да размислуваме, изјави поранешниот чешки премиер Андреј Бабиш на Конференцијата за политичка акција на конзервативците.

Поранешниот премиер потсети дека следните избори за Европскиот парламент ќе се одржат во 2024 година и резултатите ќе ја одредат иднината на Европската унија, нашите деца и идните генерации.

“Денес, Европа е заложник на активисти за климата и Зелениот договор“, објасни Бабиш.

“Иако заштитата на животната средина е од витално значење, Зелениот договор во неговата сегашна форма ја уништува европската индустрија, сигурните извори на енергија и ги става европските граѓани во сиромаштија“, додаде тој.

-Зелениот договор ќе повлече огромни социјални, политички, економски и геополитички жртви, може да создаде големи тензии, да ја отвори вратата за радикалите и да ја загрози демократијата,
– изјави Бабиш.

Поранешниот чешки премиер рече дека властите во Брисел се обидуваат да ја натераат ЕУ, која е одговорна за девет отсто од емисиите на јаглерод во светот, „да го спаси светот со ова ритуално зелено самоубиство“.

-Но, без соработката на најголемите светски загадувачи, вели тој, договорот нема да има никаков ефект освен да обезбеди дополнителен простор за напади врз индивидуалните слободи и Орвеловата дистопија што нè очекува на патот.

Тој посочи дека ресурсите на ЕУ се распределуваат на идеолошки основи и дека Европската унија повеќе не се занимава со слободен проток на стоки, труд и идеи и не работи на подобрување на животот на луѓето.

“Брисел ги напаѓа националниот суверенитет, слободата на изразување, здравиот разум, неидеолошкото образование, конзервативните вредности, нашите традиции и начинот на живот“, додаде Бабиш.

Иако Европската унија има голем потенцијал, и недостига лидерство, а политичарите се преокупирани со сопствените интереси и зајакнување на својата позиција.

Бабиш рече дека ни требаат политичари кои се залагаат за Европа на нации, а истовремено градат силна, сигурна, независна и автономна Европска унија која може да се натпреварува со САД и Кина.

Американскиот телевизиски водител Такер Карлсон

Американскиот телевизиски водител Такер Карлсон ги поздрави присутните во видео-порака и рече дека лично ќе присуствувал на конференцијата во Будимпешта, доколку времето дозволило.

Конференцијата за политичко дејствување на конзервативците (CPAC Унгарија), еден од најголемите меѓународни состаноци на десницата, се одржува на 4 и 5 мај во Будимпешта.

Првично годишниот митинг на американската десница од 1970-тите, CPAC беше првиот европски форум организиран од Центарот за фундаментални права во унгарскиот главен град минатата година.

Фото: МТИ