Исхраната игра клучна улога во одржувањето на здравјето на црниот дроб.
Многу намирници содржат соединенија за кои е докажано дека ги подобруваат ензимите на црниот дроб, штитат од акумулација на маснотии и го намалуваат воспалението и оксидативниот стрес.
Црниот дроб е одговорен за бројни процеси во телото, вклучувајќи го и производството на протеини, холестерол и жолчка, како и складирање на витамини, минерали, па дури и јаглехидрати.
Исто така, ги разградува токсините како што се алкохолот, дрогата и природните нуспроизводи на метаболизмот. Одржувањето на вашиот црн дроб здрав е од клучно значење за целокупното здравје.
Овој текст ги наведува 11-те најдобри намирници кои помагаат да се зачува здравјето на црниот дроб, пренесува healthline.com.
Која е најдобрата храна за црниот дроб?
1. Кафе
Кафето е еден од најдобрите пијалоци што можете да ги пиете за здравјето на црниот дроб.
Истражувањата покажаа дека консумирањето кафе го штити црниот дроб од болести, дури и кај луѓе кои веќе имаат здравствени проблеми поврзани со овој орган.
На пример, истражувањето од прегледот од 2016 година покажа дека кафето го намалува ризикот од цироза или трајно оштетување на црниот дроб кај луѓето со хронично заболување на црниот дроб.
Исто така, се верува дека кафето го намалува ризикот од развој на вообичаена форма на рак на црниот дроб. Позитивно влијае и на заболување на црниот дроб и воспалителни процеси.
Истражувачите откриле дека кафето е поврзано и со намален ризик од смртност кај луѓето со хронично заболување на црниот дроб. Оние кои пијат најмалку три шолји кафе дневно имаат најголеми придобивки.
Овие придобивки најверојатно произлегуваат од способноста на кафето да го спречи таложењето на масти и колаген – две клучни карактеристики на заболувањето на црниот дроб.
Кафето исто така го зголемува нивото на антиоксидантот глутатион. Антиоксидансите ги неутрализираат штетните слободни радикали кои природно се произведуваат во телото и можат да ги оштетат клетките.
2. Чај
Чајот нашироко се смета за корисен за здравјето, но доказите покажуваат дека тој особено позитивно влијае на црниот дроб.
Преглед на 15 студии од 2020 година покажа дека зелениот чај ги намалува нивоата на ензимите на црниот дроб кај луѓето со безалкохолна масна болест на црниот дроб (NAFLD).
Друга студија покажа слични резултати – дополнувањето со екстракт од зелен чај за 12 недели значително го намали нивото на ензимите ALT и AST кај луѓето со NAFLD.
Преглед од 2017 година покажа дека луѓето кои редовно пијат зелен чај имаат помал ризик од развој на рак на црниот дроб. Најмал ризик е забележан кај оние кои пиеле четири или повеќе шолји дневно.
Сепак, луѓето со проблеми со црниот дроб треба да бидат претпазливи и да се консултираат со лекар пред да консумираат зелен чај во форма на суплементи, бидејќи има случаи на оштетување на црниот дроб предизвикано од додатоци кои содржат екстракт од зелен чај.
3. Грејпфрут
Грејпфрутот содржи антиоксиданси кои природно го штитат црниот дроб. Двата главни антиоксиданси во грејпфрутот се нарингенин и нарингин.
Заштитните ефекти на грејпфрутот делуваат на два начина – со намалување на воспалението и заштита на клетките.
Анализата од 2023 година покажува дека овие антиоксиданси може да помогнат да се намали развојот на хепатална фиброза, штетна состојба во која има прекумерно формирање на сврзно ткиво во црниот дроб, најчесто како резултат на хронично воспаление.
Сепак, ефектите на самиот грејпфрут или неговиот сок не се детално проучени, а речиси сите студии се спроведени на животни.
Сепак, сегашните докази сугерираат дека грејпфрутот може да биде корисен за здравјето на црниот дроб со тоа што помага да се спречи оштетување и воспаление.
4. Боровинки и брусница
Боровинките и брусницата содржат антоцијани – антиоксиданси кои на овие бобинки им даваат карактеристична боја. Овие супстанции се поврзани со многу здравствени придобивки.
Студијата од 2021 година покажа дека земањето додатоци од брусница за шест месеци го подобрува заболувањето на масни црн дроб (хепатална стеатоза) кај луѓето со NAFLD.
Екстрактот од боровинка, исто така, се покажа во лабораториски студии дека го инхибира растот на клетките на ракот на црниот дроб. Сепак, потребни се повеќе истражувања за да се утврди дали овие ефекти се јавуваат и кај луѓето.
Вклучувањето на овие бобинки во вашата редовна исхрана е добар начин да му обезбедите на црниот дроб антиоксиданси што му се потребни за одржување на неговото здравје.
5. Грозје
Грозјето, особено црвеното и виолетовото, содржи бројни корисни растителни соединенија кои може да имаат позитивно влијание врз здравјето на црниот дроб.
Студијата од 2020 година спроведена на стаорци сугерира дека грозјето и сокот од грозје може да имаат повеќекратни корисни ефекти, иако не е јасно дали овие резултати можат да се применат на луѓето.
Потенцијалните придобивки вклучуваат:
– намалување на воспалението
– спречување на оштетување на клетките
– зголемување на нивото на антиоксиданси
Сепак, една студија од 2022 година сугерира дека консумирањето производи од грозје нема значително влијание врз ензимите на црниот дроб и можеби нема да ја подобри функцијата на црниот дроб.
Потребни се повеќе истражувања пред употребата на екстракт од семки од грозје да се препорача како додаток за здравјето на црниот дроб.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата