logo
logo
logo

Што значи зборот туршија? Ја јадеме како да е последна на светот, а ова не го ни знаевме

Vecer | 10.09.2024

Што значи зборот туршија? Ја јадеме како да е последна на светот, а ова не го ни знаевме

За туршија најчесто се користат пиперки, краставици, зелени домати, моркови, карфиол.

Сите ја прават и јадат популарната зимница, а знаете ли што значи туршијата?

Зборот туршија влегол  преку турскиот јазик, а потекнува од туршу , а значи кисел зеленчук или овошје со додавање на ароматични билки или овошје и билки кои поттикнуваат ферментација.

За туршија најчесто се користат пиперки, краставици, зелени домати, моркови, карфиол. Зеленчукот, како што веќе знаете, се става во големи стаклени тегли и се покрива со раствор од вода и сол, а за некои видови се додава и малку есенција.

Тој е дел од балканската и блискоисточната кујна, главно се служи како мезе или мезе, или како салата, а интересно е што во Турција има дури и посебни места во кои се служи само кисели краставички.

Рецепт за царска туршија

Потребно е:

- по желба целер со листови

- домати пиперки 1 кг

- карфиол 3 кг

- црвени пиперки 1 кг

За маринадата:

- масло 500 мл

- јаболков оцет 1 литар

- шеќер или друг засладувач 500 гр

- сол 250 гр

Подготовка:

Измијте ги сите состојки, извадете ги семките и исечете ги. Во сад ставете ги сите состојки за маринадата и убаво измешајте. Готовите измиени и исечени состојки се ставаат во длабок сад и се премачкуваат со маринадата која претходно сте ја раствориле.

Маринадата не се готви, туку се меша. Сето тоа добро измешајте го и продолжете со мешање на кисели краставички во следните неколку часа. По 24 часа, истурете ја царската кисела краставица во тегли, покријте ја со течност и ставете ја во фрижидер.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk