За туршија најчесто се користат пиперки, краставици, зелени домати, моркови, карфиол.
Сите ја прават и јадат популарната зимница, а знаете ли што значи туршијата?
Зборот туршија влегол преку турскиот јазик, а потекнува од туршу , а значи кисел зеленчук или овошје со додавање на ароматични билки или овошје и билки кои поттикнуваат ферментација.
За туршија најчесто се користат пиперки, краставици, зелени домати, моркови, карфиол. Зеленчукот, како што веќе знаете, се става во големи стаклени тегли и се покрива со раствор од вода и сол, а за некои видови се додава и малку есенција.
Тој е дел од балканската и блискоисточната кујна, главно се служи како мезе или мезе, или како салата, а интересно е што во Турција има дури и посебни места во кои се служи само кисели краставички.
Рецепт за царска туршија
Потребно е:
- по желба целер со листови
- домати пиперки 1 кг
- карфиол 3 кг
- црвени пиперки 1 кг
За маринадата:
- масло 500 мл
- јаболков оцет 1 литар
- шеќер или друг засладувач 500 гр
- сол 250 гр
Подготовка:
Измијте ги сите состојки, извадете ги семките и исечете ги. Во сад ставете ги сите состојки за маринадата и убаво измешајте. Готовите измиени и исечени состојки се ставаат во длабок сад и се премачкуваат со маринадата која претходно сте ја раствориле.
Маринадата не се готви, туку се меша. Сето тоа добро измешајте го и продолжете со мешање на кисели краставички во следните неколку часа. По 24 часа, истурете ја царската кисела краставица во тегли, покријте ја со течност и ставете ја во фрижидер.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата