Американските регулатори во неделата соопштија дека ја затвориле Signature Bank со седиште во Њујорк, втора финансиска институција што ја затворија по колапсот на Silicon Valley Bank, јавува cnbc

„Ние, исто така, објавуваме сличен исклучок од системски ризик за Signature Bank, Њујорк, Њујорк, која беше затворена денеска од страна на нејзиниот државен чартеринг орган“, се вели во заедничката изјава во неделата навечер од Министерството за финансии, Федералните резерви и FDIC.

Банкарските регулатори рекоа дека штедачите во Signature Bank ќе имаат целосен пристап до нивните депозити.

„Сите депозити на оваа институција ќе бидат целосни. Како и со резолуцијата за Silicon Valley Bank, даночните обврзници нема да сносат загуби“, велат регулаторите.

Signature е една од главните банки во индустријата за криптовалути. Заклучно со 31 декември, Signature имаше 110,4 милијарди долари вкупни средства и 88,6 милијарди долари вкупни депозити, според пријавата за хартии од вредност.

Колапсот на моќната американска банка ги потресе светските берзи (ДЕТАЛИ)

 

 

ПРОПАДНА банката на Силиконската долина, најголемата од колапсот во 2008 година