Во таен документ на официјален Лондон се предвидува целосно одвојување на Косово од Србија што може да предизвика силно турбуленции во региинот.

Ова според регионалните медиуми блиски на Брисел и Вашингтон што го објавуваат документот на Владата во Лондон уште еднаш докажува дека Велика Британија не може да одолее на оптоварувањето на нејзините неоколонијални мускули, пренесува Косово онлајн и пишува Кит Кларенберг, истражувачки новинар кој ја истражува улогата на разузнавачките служби во креирањето политика и перцепција.

Во септември 2020 година, Приштина и Белград се согласија да ги нормализираат економските односи, потег што главните медиуми го прогласија за историски. Меѓутоа, договорот не успеа да реши многу сериозни прашања што се појавија во врска со иднината на Косово откако контроверзно прогласи независност од Србија во 2008 година.

„Косово е загрозено“

Примарниот извор на спорот се четирите северни општини во кои етничките Срби од Косово сочинуваат мнозинство од населението и кои остануваат под де факто српска власт. И поделбата и размената на територии со години интензивно се дискутира на највисоко ниво, иако моменталната позиција на косовскиот премиер Албин Курти е дека нема да се направат територијални отстапки за Белград.

Приштина во оваа непопустливост е поддржана од голем број западни земји, вклучително и Велика Британија, која одигра клучна улога во бомбардирањето на НАТО во 1999 година. Неодамна протечените информации сега јасно покажуваат дека Лондон се обидува да ја заврши работата, не со брутална сила, туку со манипулација, под маската на поддршка на заедницата, оценува Б92.

Програмата со наслов „Зајакнување на позитивниот мир на Косово и Србија“, со буџет од 5 милиони фунти за 2020-2022 година, има за цел да создаде поголема поддршка меѓу Србите за косовската влада, да ги предизвика „наративите засновани на идентитетот“ и да постигне „социјални промени на национално ниво “. ниво”- со други зборови, намалете ги тензиите меѓу локалното население и намалете ја секоја разлика помеѓу нив.

„Заедниците во Косово и Србија ќе бидат поотпорни на наративите што шират или генерираат конфликти и стануваат помалку истакнати во мејнстрим дискурсот и ќе играат активна граѓанска улога за да ја нагласат соработката и развојот за сите делови на општеството“, „теоријата на промени“ држави, што е предложено во проектот.

Племенските амбиции во теорија се разгледуваат заедно со претходно објавените досиеја на британското Министерство за надворешни работи, кои се однесуваат на тајни активности насочени кон русофонското население во балтичките држави, и конечно значително се охрабрува принудување на етничките Срби во Косово да ја напуштат својата татковина и да прифатат дека тие се сега, и дека секогаш ќе бидат гости во „независна“ странска земја, пишува Б92.

Како и на Балтикот, Лондон конкретно имаше за цел „да ги вклучи“ младите од Косово во различни активности и програми, како „агенти за промена“, градејќи го нивниот капацитет да станат „социјални претприемачи“ и „да водат кампања и да застапуваат релевантни социјални прашања преку етнички поделби“. Младите граѓани „кои не се во можност да емигрираат“ се од посебен интерес и се претпоставува дека невработеноста и недостатокот на можности ќе ги направи поверојатно спремни да се вклучат.

„Националните и регионалните медиуми и влијателните луѓе на социјалните медиуми, исто така, ќе бидат ангажирани да промовираат алтернативни наративи и да ги зајакнат моделите и успесите на проектите, ширејќи локално водени наративи преку веродостојни агенти за промена“, мобилизирајќи учество на младите во локални проекти.

Нагласувајќи ја злобната природа на иницијативата „мир“, посебен дел во едно досие ги опишува огромните напори што ќе се направат за да се прикрие вклучувањето на Обединетото Кралство и јавно да се задржи лажниот впечаток дека напорот е строго локален проблем, пишува порталот кој пренесува и анализира повеќе други точки кои ви ги пренесуваме во целост:

Сите организации учеснички и нивните вработени треба да потпишат договори за необјавување и да бидат „информирани“ за „како да се претстави финансирањето на проектот“ доколку се побара, иако само персоналот од највисоко ниво би имал идеја за скриената рака на Лондон. Ниту една внатрешна или надворешна комуникација не треба да го споменува Лондон, а персоналот поврзан со проектите на социјалните медиуми треба внимателно географски да ги обележува објавите во „целната популација“ наместо нивната вистинска локација.

Покрај тоа, рекламирањето на социјалните медиуми треба „внимателно да се калибрира за да се осигура дека растот на посетеноста се перцепира како органски отколку како резултат на надворешно финансирање“, и „социјалните мрежи, традиционалните медиуми и локалните соговорници“ треба постојано да се следат „како што би било разбрано како целната публика ги перцепира проектните канали и идентификува каква било поврзаност на проектот со владата на Обединетото Кралство или други донатори.

Сосема лукаво, но тогаш Лондон ги има сите причини да ја замагли својата вистинска улога, доколку Србите паднат, бидејќи разбирливо би биле сомнителни кон вистинските цели на овој потфат. Сепак, дали некој е во состојба да даде приговори на проект или која било друга прикриена британска акција на Балканот. Може да биде во голема неволја за кратко време.

Специјалното протечено досие за „иницијативата за владеење на правото“, предводено од Единицата за стабилизација на Советот за безбедност, јасно кажува дека Лондон нема да толерира противење на високо ниво на нејзината агенда за регионот и дека ќе биде подготвен да преземе активни мерки за неутрализирање на секој отпор.

„Во контексти каде стимулациите на елитата не се во согласност со нашите цели / вредности … можеби ќе биде потребен пристап со кој елитните политичари ќе одговараат“.

За таа цел, Единицата планираше „да изгради односи и сојузи со оние што ги споделуваат нашите цели и вредности за реформи“ преку финансирање и „менторство“ на домашните невладини организации и граѓански организации со цел „да ги извести локалните власти“ и „ усогласување на програмата со наведените цели“ пренесува порталот според пишува за размножување армија тројански коњи за лобирање, смирување и, доколку е потребно, уривање на проблематичните актери на регионалната администрација.

Констелација на медиумски организации распространети низ Балканот, финансирани и обучени од Обединетото Кралство, ако не се директно создадени, од кои некои неодамна беа објавени од новинари, исто така, може да се покажат ефикасни во овој напор.

Исто така, би можело да биде значајно што доверлив документ поврзан со зајакнувањето на приштинското судство, открива, донекаде зачудувачки, дека Лондон игра тесна улога во обуката и назначувањето на косовските судии и обвинители, поради неговото незадоволство од претходните назначувања. Може ли оваа моќ да има импликации врз балканските политичари кои не се доволно соодветни за лондонските махинации?

Не можеме а да не се потсетиме на озлогласената бразилска операција Лава Јато, лажна антикорупциска кампања во која сомнителна мала група американски правни активисти направија заговор да прогонуваат, осудуваат и затвораат анти-империјалистички политички фигури, како што е популарниот поранешен претседател Луис Ињасио Лула да Силва, лажни обвинувања.

Досието понатаму се однесува на Бриселскиот договор од 2013 година, кој ја интегрираше некогашната паралелна српска и косовска полиција, безбедносна и правна структура, и предвидуваше составот на националните и локалните судски совети да биде пропорционален со неговото население. Ова навидум потврдува дека и Лондон влијае врз нивното учество, гарантирајќи дека претставниците на двете страни се потполно потчинети на нивната цел, односно да постигнат целосно и трајно одвојување на Косово од Белград.

Големите планови на британскиот премиер Борис Џонсон за „глобална Велика Британија“ по Брегзит беа нашироко критикувани како фанатични, опасни и несреќни обиди да се повратат одамна изгубените денови на славата на Империјата. Сепак, овие датотеки што протекоа јасно покажуваат дека нејзиното сонце навистина никогаш не зајде. Сега само доминацијата на далечните земји подмолно се одржува со тајна инфилтрација во граѓанското општество на сите нивоа, на непознати, невидливи начини и без согласност и на населението во Велика Британија и на граѓаните од сите земји на неоколонијалната цел на Лондон.