Еквадорската полиција во петокот заплени 9,6 тони кокаин од Колумбија, изјави министерката за внатрешни работи Александра Вела, додавајќи дека ова е најголемата количина запленета досега во земјата.

„Денес запленивме историско количество кокаин“, рече Вела на прес -конференција.

Полицијата објави дека кокаинот, кој дошол во земјата од Колумбија и најверојатно бил прошверцуван во Мексико и САД, бил откриен во стан во Гвајакил, југозападно од земјата. Неговата пазарна вредност се проценува на околу 450 милиони долари.

Двајца државјани на Еквадор беа уапсени, а десетина парчиња огнено оружје беа запленети, додаде полицијата.