ФФМ денес ги промовираше новите дресови на македонските репрезентативци со кои ќе настапуваме на престојното ЕУРО 2021. Подобро да не ги покажеа. Наместо еуфорија и возбуда – брука и срамота, наместо радување – национално понижување и омаловажување… Новите македонски дресови не ги содржат ниту националните бои, ниту имаат дизајн, изгледаат грдо и штуро, а не како за историско деби на ЕУРО!

Очигледно работата на ФФМ наликува на „трула вишна“! Иста како бојата на новиот национален дрес, кој по ниту еден параметар не е препознатлив, специфичен, уникатен, впечатлив… Освен можеби по апликацијата на рисот, како еден вид симбол на нашето национално богатство.

Но „цвекло“ бојата, нешто помеѓу бордо или „трула вишна“ и циклама е катастрофалнаа утка и антиреклама, за која само за неколку часа во јавноста се крена голема галама. Аловата црвена, симболот на нашето знаме во кое вткаена пролеаната крв на генерации за слобода и независнот, никаде ја нема. Како и жолтата, симболот на македонското „ново сонце на слободата“, на чие место провејуваат некакви „извезени“ светло портокалови линии на ракавите и апликацијата на рисот.

Така нашиот нов дрес неодоливо потсетува на боите на оној кој оправдано го носат фудбалерите на една Латвија.

За дизајнот и да не говориме… Сонцето од нашето знаме, аплицирано на старите дресови беше многу повпечатливо и многу повеќе одраз на она што е македонски национален симбол, од едвај препознатливиот рис. Барем да ги погодеа боите – дресот алово црвен, рисот жолт, па и некако!

Резервните варијанти налик на главната. Онаа белата, можеби до некаде, ама само до некаде ги оправдува очекувањата, а таканаречениот трет дрес – одново катастрофа!

Се’ на се ФФМ одново се избрука…Сакајќи да се пофали со промоција на новата опрема, наместо воодушевување предизвика разочарување, па и отворен потсмев дури и кај фудбалерите.

Македонската јавност исто така згрозена, социјалните мрежи за час зовреа, па набрзина со петиција се бара враќање на старите дресови и настап на нашите фудбалери на ЕУРО во препознатливата опрема.

Дали ќе бара некој одговорност и оставки од „некадарните“ кадри на Фудбалската Федерација на Македонија или ќе  премолчиме?

„Бордо – црната комбинација е дрес на Албанија, и ова е намерна провокација со цел демонстрација на немакедонска држава на ЕП, без државните и национални македонски црвено – жолти симболи. Зоран Заев, веднаш како претседател на Влада, да реагира и го спречи срамот со неистакнување на државните бои”, изјави претсадателот на ТМРО, Ванчо Шехтански.

Ова се 15-те НАЈЧИТАНИ ПОРТАЛИ ВО МАКЕДОНИЈА! Тие се јавното мислење