logo
logo
logo

Ова храна се јаде скоро секој ден, А ТРЕБА ДА БИДЕМЕ СВЕСНИ КОЛКУ Е ОПАСНА

Vecer | 14.04.2025

Ова храна се јаде скоро секој ден, А ТРЕБА ДА БИДЕМЕ СВЕСНИ КОЛКУ Е ОПАСНА

Британски експерт за заразни болести предупредува на опасностите од ултра-преработената храна. Д-р Крис ван Тулекен, британски специјалист за заразни болести и презентер на Би-Би-Си, во популарен подкаст рече дека ултра-преработената храна може да биде уште посмртоносна од пушењето.

Во интервју со водителот Стивен Бартлет, докторот истакна дека речиси сите ние консумираме ваков вид храна секој ден, честопати несвесно.

Зборувајќи за својата книга „Ултра-преработени луѓе“, познатиот доктор објасни дека современиот човек со години е збунет околу тоа што е здрава исхрана. Сепак, тој детално објаснува како преработената храна негативно влијае на нашето здравје, но исто така предизвикува зависност полоша од цигарите, алкохолот, па дури и коцкањето.

Храната што нè загрозува ја нарекувавме „брза храна“ и „преработена храна“, но немавме соодветен систем за нејзино обележување, иако станува збор за глобална пандемија на болести“, рече докторот.

Според него, лошата исхрана – дефинирана како богата со ултра-преработена храна – денес е водечка причина за предвремена смрт, дури и пред тутунот. Ова важи не само за сиромашните земји, туку и за сиромашните во развиените земји, вклучувајќи ја и Велика Британија.

Проблеми со животната средина

Д-р ван Тулекен, исто така, предупредува за поширокото влијание на оваа индустрија врз животната средина.

„Ултра-преработената храна се произведува во рамките на производствен систем кој е водечка причина за губење на биолошката разновидност, втора причина за емисии на јаглерод диоксид и прва причина за загадување со пластика“, се наведува во него.

Тој објаснува дека терминот ултра-преработена храна првпат бил дефиниран во 2009/2010 година. во Бразил, и дека најрелевантните истражувања се спроведени во Латинска Америка, во земји како Мексико, Колумбија и Бразил.

„Во овие земји, дебелината речиси и да не постоеше, а за само една деценија стана водечки проблем на јавното здравје“, истакнува д-р ван Тулекен.

Според него, единственото нешто што се променило во тој период бил масовниот увоз на индустриски преработена храна од западните земји. Тој предупредува дека тоа не е само одговорно за дебелината, туку и за низа други здравствени проблеми - вклучително и предвремена смрт.

Тој конкретно истакнува дека ултра-преработената храна предизвикува зависност кај некои луѓе како тутунот, алкохолот, коцкањето или дрогата - и дека за ова постои силна научна основа.

„Принудувањето на луѓето да „престанат да јадат ѓубре“ честопати има спротивен ефект - ги туркаме кон навики кои се уште поштетни“, вели тој.

Научните студии, исто така, ги потврдуваат овие тврдења. Една анализа заклучува дека „големиот внес на преработена храна го зголемува ризикот од бројни хронични и ментални болести, а ниедна студија не покажува позитивен ефект врз здравјето“.

Друга студија го поврзува високиот внес на ултра-преработена храна со зголемена смртност од сите причини, вклучително и кардиоваскуларни заболувања.

Во коментарите под видеото, еден од мажите изјави како советите на д-р ван Тулекен му го промениле животот. Откако почна да ја елиминира ултра-преработената храна во јуни 2023 година, тој успеа да ја намали телесната тежина од 112 на 99 килограми за само пет месеци без ригорозна диета и со минимална физичка активност.

Што е ултра-преработена храна?

Ултра-преработената храна (УПХ) е индустриски произведена храна која содржи состојки што не ги користите дома и кои не постојат во нивната природна форма, како што се:

емулгатор

вештачки ароми

бои

засилувач на вкус

стабилизатор

хидрогенизирани растителни масла

гликоза, фруктоза или пченкарен сируп

Овие намирници се дизајнирани да бидат исклучително вкусни, евтини, долготрајни и „зависни“, а честопати содржат малку вистински хранливи материи, а воедно се богати со шеќер, сол и нездрави масти.

Примери за ултра-преработена храна

чипс и други индустриски грицки

газирани и засладени пијалоци

готови оброци од замрзнувачот

инстант супи и тестенини

индустриски сладоледи и колачи

житарки за појадок со додадени шеќери

многу видови индустриски колбаси, паштети, хот-догови

протеински плочки, бисквити и енергетски пијалоци

фабрички верзии на леб со адитиви

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk