logo
logo
logo

Нема подобар ручек од гулаш, и тоа – унгарски! Рецептот на старите домаќинки ќе ве воодушеви

Vecer | 27.04.2025

Нема подобар ручек од гулаш, и тоа – унгарски! Рецептот на старите домаќинки ќе ве воодушеви

Ако сте во дилема што да подготвите денес за ручек, ви предлагаме тоа да биде унгарски гулаш – вистинско, домашно уживање во секој залак.

Состојки:

– 1 кг говедско месо

– 4 главици кромид

– 3 лажици мелен сладок пипер

– половина лажица лута мелена пиперка

– сол

– бибер

– 500 грама компири

– половина литар доматен сос

– говедска супа

Подготовка:

1. Исечкајте го кромидот со средна големина и пропржете ги со две лажици растопена маст, а кога кромидот ќе омекне, додадете три полни лажици мелен сладок пипер и половина лажица лута мелена пиперка (прилагодете ја количината на лута пиперка по ваш вкус) и динстајте на тивок оган неколку минути додека пиперката добро не ја ослободи својата арома. Овој чекор е клучен бидејќи суштината на добрата унгарска чорба е во пиперката, која се користи во големи количини. Исто така, обрнете внимание на пржењето на пиперката на многу ниска температура бидејќи може многу брзо да изгори.

2. Откако ќе ги соедините пиперката и кромидот, додадете го говедското месо и сè добро измешајте, а потоа пржете го месото неколку минути. После тоа, додадете исечен компир, измешајте, додадете сол и бибер по вкус, половина литар говедска супа и половина литар доматен сос.

3. Гответе го јадењето околу 2 часа на средна температура, повремено додавајќи ја супата. Но, не додавајте премногу супа бидејќи е клучно вишокот течност да испари и чорбата да се згусне сама по себе и од компирите. Вистинската чорба никогаш не се згуснува со брашно.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk