logo
logo
logo

Од менито на Јелена и Новак Ѓоковиќ: Салата со киноа

Vecer | 02.05.2025

Од менито на Јелена и Новак Ѓоковиќ: Салата со киноа

Секој ден на трпезата на Јелена има вкусни оброци направени од органски состојки, совршени за спортско семејство кое води здрав живот.

Семејството Ѓоковиќ ги почитува православните обичаи, тие се верници и за време на постот но и надвор од постот – јадат една салата, што е вистински извор на здравје.

Јелена ја подготвува многи често, а Тара и Стефан ја обожаваат.

„Салатата е супер вкусна! Малку киноа, многу зеленчук и... полн стомак“, напиша Јелена со фотографија полна со бои, на која сигурно нема да можете да одолеете.

Киноата се нарекува „злато на Инките“ и „кралица на семињата“. Античките цивилизации го сметале ова жито за свето растение.

Покрај фактот дека киноата им овозможила на луѓето да останат живи дури и во време на војна, ова жито може да донесе многу придобивки за телото.

Придобивки од киноа

Киноата содржи големи количини на протеини, поради што може да се натпреварува со производи од животинско потекло. Богат е со витамин Е, Ц, калиум, разни минерали, аминокиселини и есенцијални масла. Народната медицина користи киноа за лекување на гихт, тумори, хемороиди и ишијас. Чајот од киноа може да се користи и за дезинфекција на устата и непцата, а има и смирувачко дејство, па затоа се користи за лекување на депресија и невроза. Ако страдате од кашлица или настинка, киноата може да ги смири овие симптоми. Киноата има висока содржина на аминокиселини и протеини, а не содржи глутен. Оваа билка се користи како лаксатив и има моќ да лечи хроничен запек.

Киноата е одлична замена за месо. Доколку постите или сте вегетаријанец, задолжително вклучете ја киноата во вашата исхрана. Киноата е богата со растителни влакна, кои се неопходни за правилно функционирање на цревата.

Народната медицина ја користи киноата и за лекување на кожни заболувања и ревматизам, а поради високата содржина на калиум, таа има корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем.

Киноа како кулинарско чудо

Вегетаријанците знаат за што зборуваме кога велиме дека киноата е вистинско кулинарско чудо. Ако се додаде во зелка, компири или друг зеленчук, ќе почувствувате полнота на вкус што може да се добие само со готвење месо. Корисните својства се манифестираат и во присуство на витамини и аминокиселини кои го подобруваат метаболизмот, го чистат телото и ја нормализираат неговата функција. Бидејќи киноата нема специфичен мирис, во јадењата се додаваат лук и кромид, како и други зачини.

Рецепти

Зеленчук со киноа

Ќе ви требаат: 200 г киноа, 200 г карфиол, 200 г брокула, 200 г моркови, 1 кромид, 1 чешне лук, зачини, сол и црн пипер.

Подготовка: Варете ја киноата во вода околу 15 минути. Сварете ги карфиолот и брокулата. Во тава со малку масло пропржете го кромидот и ренданиот морков, потоа додадете го карфиолот и брокулата. Крчкајте сè заедно 10 минути, а потоа додадете ја процедената киноа, зачините, солта и биберот во оваа смеса.

Песто со киноа

Ќе ви требаат: 200 грама рукола, еден врзоп свеж магдонос, 100 мл маслиново масло, 100 грама семки од тиква, 200 грама варена киноа.

Подготовка: Сомелете ја руколата и магдоносот во блендер, додадете масло, семки од тиква и сол и мешајте сè додека не се претвори во мазна смеса. Додадете киноа во пестото и уживајте во необичниот вкус.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk