„Тешко е да се умре од рацете на својот народ. Хитлер ме обвинува за велепредавство. Но, со оглед на моите заслуги во Африка, добив можност да бидам отруен со цијанид, а потоа да бидам погребан со целосни воени почести“, му рекол нацистичкиот фелдмаршал Ервин Ромел на својот петнаесетгодишен син Манфред на 14 октомври 1944 година. Двајца генерали ми донесоа шишенце со отров, тоа е фатално за три секунди. Ако прифатам, нема да биде преземен ниту еден од вообичаените чекори против моето семејство, односно против вас“.

Гледано од дистанца од 78 години, многу историчари и воени аналитичари веруваат дека Ервин Ромел, прославениот германски фелдмаршал, немаше да биде осуден на смрт, а потоа обесен во Нирнберг во ноември 1946 година, доколку не се самоубиел со калциум цијанид во октомври. 14, 1944 година, по наредба на Хитлер, точно две години пред егзекуцијата на германските нацистички водачи во Нирнберг.

За време на Првата светска војна, Ромел бил офицер со низок ранг на боиштата во Романија, Франција и Италија, каде што стекнал репутација на трезен и решителен офицер и брзо бил унапреден во чин капетан. Помеѓу Првата и Втората светска војна бил почитуван инструктор на Воената академија во Потсдам.

Кога Хитлер дошол на власт во јануари 1933 година и многу брзо ја зацврстил својата позиција, во 1935 година вовел задолжителна регрутација и ги собрал околу себе најпочитуваните генерали, главно од аристократско потекло, вклучувајќи го и Ромел, чиј татко бил скромен учител.

Хитлер го назначил Ромел за офицер за врска меѓу Министерството за војна и Балдур фон Ширак, во тоа време водач на Хитлеровата младина.

Поради тешкотиите што настанале во комуникацијата со фон Ширак, Ромел бил сменет од таа позиција и на барање на Хитлер бил назначен за командант на баталјонот кој секогаш го придружувал кога патувал надвор од Германија.

Ромел на таа позиција бил за време на германската инвазија на Полска во 1939 година, по што го добил чинот генерал-мајор.

Ромел на парада во Париз во 1940 година.
Ромел на парада во Париз во 1940 година.

Кога на 10 мај 1940 година, 118 германски дивизии ги напаѓаат Луксембург, Холандија, Белгија и Франција, Ромел со својата 7-ма тенковска дивизија помина 120 километри за еден ден и веќе на 20 мај 1940 година, пред сите германски дивизии, пристигна во Абервил, јужно од Данкерк. Тој опколи 1,7 милиони сојузнички војници во Фландрија со своите тенкови и помошната пешадија.

Британскиот воен историчар Корел Барнет оценува дека германската операција на Западниот фронт е една од најневеројатните во историјата на светската војна.

Пустинска лисица

Нешто помалку од една година подоцна, очигледната вештина и решителност на Ромел во командувањето доведоа до нови почести, како што е преземањето на командата со Африканскиот корпус, кој се очекуваше да ги спаси веќе поразените Италијанци во Либија.

Северна Африка беше местото каде што Ромел ја постигна својата најголема слава и статус како национална воена легенда.

Ервин Ромел во Северна Африка во 1941 година.
Ервин Ромел во Северна Африка во 1941 година.

Кога пристигнал во Африка во февруари 1941 година, постигнал неколку брзи победи против Британците и веќе во април ја опколил либиската крајбрежна тврдина Тобрук. На почетокот на 1942 година започнал нова офанзива, која по победата кај Ел Аламеин кулминирала со заземање на Тобрук.

Брзите и изненадувачки напади на Ромел предизвикале стравопочит и восхит дури и на непријателот, кој го нарекува „Пустинска лисица“.

Но, бранот на победи на Ромел не траел долго. Веќе во октомври 1942 година ја загубил битката за Тобрук. Неговите трупи биле исцрпени, а залихите несоодветни. Кога ненадејна болест го принудила да го напушти Тунис и да се врати во Германија, Африка била изгубена.

Во март 1943 година, Хитлер му објавил на Ромел – тогаш во ранг на фелдмаршал – дека нема да се врати во Африка.

Иако во 1943 година Вермахтот заедно со дивизиите на СС имаа на располагање 9 милиони луѓе под оружје и ја претставуваа најголемата воена сила во светот, ситуацијата на источниот фронт не одела добро за Германците, Американците веќе биле во Италија, а слетувањето во Нормандија и отворањето на западниот фронт било само прашање на време.

Ервин Ромел и Адолф Хитлер на 21 март 1942 година.
Ервин Ромел и Адолф Хитлер на 21 март 1942 година.

Откако накратко командувал со германските единици во Италија, Ромел се упатил кон северна Франција бидејќи Хитлер во меѓувреме го назначил за командант на армиската група Б, задолжена да го зацврсти „Атлантскиот ѕид“ и да го брани францускиот брег од очекуваната сојузничка инвазија.

За разлика од другите генерали, Ромел сметал дека веднаш штом ќе започне слетувањето на сојузничките единици, веднаш треба да се изврши контранапад. Несогласувањето со неговата идеја на крајот доведува до слаб германски одговор уште од првиот ден од инвазијата, 6 јуни 1944 година, познат како Ден Д.

Но, до почетокот на пролетта 1944 година, Ромел веќе немал никакви илузии за изгледите на Германија за победа и бил критичен кон однесувањето на Хитлер во војната, иако тој долго време бил миленик на Хитлер.

Вербата на Ромел во способноста на Германија да победи во војната што ја започнала практично исчезнала, а вредноста на Хитлер како воен водач му станала посомнителна отколку порано. Дури откако бил повлечен од Северна Африка, патувајќи низ Германија, Ромел видел колку е уништена земјата и колку е моќен непријателот.

Заговорот на Штауфенберг

На 17 јули 1944 година, британски бомбардер го идентификувал автомобилот на Ромел од воздух и го погодил. Поради повреда на главата, фелдмаршалот бил испратен дома да се опорави по краток престој во болница.

Три дена подоцна, на 20 јули 1944 година, обидот за атентат врз Хитлер на полковникот Клаус фон Штауфенберг не успеал.

Ромел бил именуван како еден од организаторите, иако Борман, за разлика од Гебелс, бил целосно убеден во тоа. Иако Ромел можеби не бил вклучен во обидот да се елиминира фирерот, неговиот дефетистички став бил доволен да ги подигне сомнежите на Хитлер.

Клаус фон Штауфенберг (стои, лево), Адолф Хитлер и Ханс Кајтел
Клаус фон Штауфенберг (стои, лево), Адолф Хитлер и Ханс Кајтел

Вистината за атентатот на Хитлер и причините за него изгледаат вака:

До 20 јули 1944 година животот го загубија 2,2 милиони Германци, по 20 јули до крајот на војната загинаа 4,8 милиони Германци.

Градовите како Вирцбург, Потсдам и Дрезден во времето на атентатот биле зачувани, речиси недопрени – ако атентатот успеел, веројатно немало да бидат уништени.

Пред 20 јули, имало 15 намерни, но неизвршени атентати на Хитлер. Најголемиот број доаѓал од групата на генералот Хенинг фон Трешков и полковникот Клаус фон Штауфенберг, кои никогаш не им се восхитувале на нацистите. Денес е познато дека заговорниците против Хитлер биле претежно офицери со аристократско потекло. Тие мислеле дека единството на Германија може да се зачува само со брз крај на војната.

На исток, Хитлер изгубил околу 3,8 милиони членови на Вермахтот, што претставувало околу 2/3 од вкупниот број германски војници убиени во Втората светска војна.

Де Гол бил во Париз од крајот на август 1944 година, а до есента сојузниците ја ослободиле цела Франција. Во отпорот против сојузниците на Запад, Хитлер загубил 116 илјади војници.

Ервин Ромел во турнеја на единиците на Западниот фронт, април 1944 година
Ервин Ромел во турнеја на единиците на Западниот фронт, април 1944 година

Сојузниците веќе имале околу 1.700.000 војници и околу 200.000 возила на европско тло, против 58 германски дивизии на изгубени позиции и војници, меѓу кои биле и мобилизирани шеснаесетгодишници. Германија веќе била најголемиот отпад, и најголемото купче „шут“ видено дотогаш.

Се чекал крајот, а се знаело дека Русите ќе им го зададат последниот удар на Хитлер и Германија.

Ервин Ромел бил осомничен за учество во јулската завера, но до денес не е јасно дали тој знаел за тоа и дали бил вмешан во него.

Неговиот живот првично бил поштеден, но неколку месеци подоцна Хитлер му понудил избор: може да избере помеѓу самоубиство или јавно судење и репресија на неговото семејство. Ромел извршил самоубиство пиејќи шише цијанкали на 14 октомври 1944 година.

Погребан е со полни воени почести на 18 октомври 1944 година. Најголемиот венец го испратил Адолф Хитлер.

Германски десничарски марш со слики на Ервин Ромел и Манфред фон Рихтхофен и знак „лојалност за лојалност“ во Ремаген, Германија, ноември 2011 година.
Германски десничарски марш со слики на Ервин Ромел и Манфред фон Рихтхофен и знак „лојалност за лојалност“ во Ремаген, Германија, ноември 2011 година.

Сеќавањата на Мандред Ромел од последниот ден на неговиот татко

Синот на Ромел, Манфред, по војната активен како политичар на ЦДУ и од 1974 до 1996 година градоначалник на Штутгарт, го опиша последниот ден со својот татко, пред да си го одземе животот. Манфред тогаш имал петнаесет години и веќе служел како војник во Луфтвафе една година. На денот назначен за самоубиството на Ромел, тој добил дозвола да се збогува со својот татко.

__________________
(извадок од книгата „Ромеловите документи“, 1953 г.)

„…За мене, петнаесетгодишниот аѓутант на Луфтвафе, сè уште имаше аура на слава околу личноста на Хитлер во тоа време, и покрај сè што слушнав. Кога татко ми почна да критикува, обично се обидував да кажам нешто во корист на режимот. Тој ги изнесуваше своите аргументи што ми ги кажа со трогателно трпение.

„Војната“, рече тој еднаш, „ретко му донела нешто на некој од луѓето вклучени во неа. Но, тие обично не прашуваат ништо“.

Штом ќе започне војната, вие продолжувате да се борите само за да го извлечете најдоброто од неа. Но, што кога нема што да се добие?

Тогаш е подобро веднаш да го прекинете. И тоа, гледате, е нашата ситуација денес, освен што се бориме со непријател на Исток пред кој нема предавање.

Ова е борба за нашите животи, а тоа ја комплицира работата. Она што треба да го направиме сега е да се погрижиме нашите западни непријатели да ја окупираат цела Централна Европа и да ги задржат Русите надвор од нашите граници“.

Кога татко ми слушна за префрлање на војници од источниот на западниот фронт, експлодираше. „Будалетинки!“ извикал тој еднаш кога слушнал дека дивизија тенкови била испратена од Полска во Холандија.

„Тие не мислат на ништо друго освен на сопствената кожа. Што ќе им го продолжи мизерниот живот за уште еден месец? Источниот фронт едноставно ќе пукне и следниот руски притисок ќе ги доведе на германска територија. И сите знаеме што значи тоа“.

Ервин Ромел со сопругата Луси и синот Манфред во 1941 година.
Ервин Ромел со сопругата Луси и синот Манфред во 1941 година.

Дотогаш не слушнав ништо за обидите на татко ми да воспостави посебен мир на Запад и не ми падна на памет дека може да има некаква врска меѓу него и полицајците кои беа уапсени по 20 јули. Затоа уште повеќе се изненадив кога еден ден слушнавме дека некои офицери од Гестапо висат низ населбата и дека се многу заинтересирани за се што се случува во нашата куќа.

Во тоа време, татко ми и јас почнавме да шетаме низ шумата во близина на нашата куќа речиси секој ден. Едно утро седев со него во неговата соба, кога тој одеднаш рече:

„Гледај, Манфред, можно е овде да има луѓе кои би сакале да ме отстранат тивко и без преголема врева – во заседа во шумата пример. Но, немам намера да дозволам тоа да ме спречи да одам. Па отсега ќе носиме пиштоли. Можеш да ми земеш осум милиметри. Овие поединци никогаш не погодуваат прв пат. Ако пукањето започне, она што треба да направиш е да пукаш слепо од каде што доаѓаат куршумите, и речиси сигурно тие ќе побегнат или ќе пукаат лошо“.

Отпрвин не го разбрав баш значењето на упатствата на татко ми, сè додека еден ден подоцна тој ми рече:

„Кажи ми, Манфред, што мислите вие ​​млади луѓе кога Хитлер одеднаш ќе обеси толпа луѓе кои го убедуваа, не сосема без причина, дека војната е изгубена и дека конечно треба да ја завршиме?“

„Не знам“, одговорив, „на сите им се гади од војната, но повеќето сè уште веруваат дека можеме да победиме на овој или оној начин“.

„Но, таа е веќе изгубена“, ме прекина.

„Што ако и јас изјавев дека сум подготвен да ја прекинам војната, дури и против волјата на Хитлер?

„Зошто го прашуваш тоа?“, прашав.

„Ох, да го оставиме тоа за сега“, рече тој.

„Во секој случај, едно е сосема јасно, неподносливо е судбината и благосостојбата на цела нација да зависат од каприците на неколкумина. Мора да има некаква граница, инаку најфантастичните работи можат да се случат без некој да забележи“.

Од тој ден и јас имав чувство дека се наближува катастрофа.

Хитлер и Мусолини во Волчицата во близина на Растенбург, по неуспешниот обид за атентат врз Хитлер во јули 1944 година.
Хитлер и Мусолини во Волчјата јама во близина на Растенбург, по неуспешниот обид за атентат врз Хитлер во јули 1944 година.

Во тоа време, татко ми беше цврсто убеден дека за неколку години ќе има војна меѓу Русија и западните сили и, за разлика од повеќето офицери кои го мислеа истото и не посетија, тој беше убеден во победата на западниот свет, дури и во далечна иднина.

Во овој поглед, особено јасно се сеќавам на разговорот што го водевме еден месец по враќањето на татко ми од Франција. Беше околу десет часот навечер во неговата голема работна соба во Херлинген.

Татко ми, облечен во неговиот кафеав еднограден цивилен костум, седна спроти мене во фотелјата. Во тоа време тој повторно беше многу активен и енергичен, иако неговото лево око сè уште беше отечено од раната. Неговиот вид на другото око беше многу лош со години и затоа повремено ме испраќаа дома да ги читам неговите документи. Таа вечер беше книга за статистиката на дистрибуцијата на суровини што го интересираше, но таа веќе лежеше затворена на масата и зборувавме за иднината, која во тоа време изгледаше многу мрачна.

„Русија и Запад се како оган и вода“, рече татко ми.

„Ќе има кошкања и веројатно војна. Можеби не веднаш по нашиот колапс, бидејќи целиот свет е уморен од војна. Опасноста ќе дојде за неколку години.”

„Лоша перспектива за Британците и Американците, нели?“, прашав. „Руските копнени сили се многу поголеми од западните“.

„Тоа не е она што ќе ја реши работата“, одговори татко ми.

„Дали нашите подобри тенкови и лесни дивизии во Нормандија имаа некаква корист? Не, млад човеку, Американците имаат команда со воздухот и тие ќе ја задржат. Тоа е смртна казна за секоја копнена армија, без разлика колку е голема, која мора да се бори без соодветно воздушно покривање“.

„Можеби Русите ќе чекаат по војната“, го прекина мајка ми, „додека Американците не се разоружаат. Западните земји сакаат висок животен стандард и нивните воени индустрии ќе се претворат во цивилни“.

„И тогаш Америка и Британија ќе победат“, одговори татко ми.

„Дури и ако Европа подлегне на бурата од исток. Не смееме да заборавиме дека Британија и Америка имаат морска моќ и можат да го носат својот воен материјал до која било точка на површината на планетата што е достапна до морето…“

Ханс Шпејдел и Ервин Ромел во Франција во април 1944 година.
Ханс Шпејдел и Ервин Ромел во Франција во април 1944 година.

14 октомври 1944 година, Херлинген

(…) Мојата батерија, во која се вратив неколку недели претходно, ми даде одмор за 14 октомври. Ја напуштив борбената позиција многу рано наутро и пристигнав во Херлинген во 7.00 часот. Татко ми веќе појадуваше. Му се придружив на масата и откако го завршивме оброкот отидовме на прошетка во градината.

„Денес во дванаесет часот доаѓаат двајца генерали овде да разговараат за моето идно вработување“, започна татко ми.

„Па денес ќе дознаам што се планира за мене – судење или нова команда на Исток.“

„Дали би прифатиле таква наредба“, прашав.

Ме фати за рака и ми одговори:

„Драго мое момче, нашиот непријател на Исток е толку страшен што секој друг обзир мора да попушти пред него. Ако успее да ја прегази Европа, макар и привремено, тоа ќе биде крај на сè што направи животот да изгледа вреден! Секако дека би одел“.

Нешто пред дванаесет часот, татко ми отиде во својата соба на првиот кат и ја смени кафената цивилна јакна што вообичаено ја носеше преку панталоните за јавање во униформа на Африканскиот корпус, која му беше омилена.

Околу дванаесет часот пред вратата на нашата градина застана темнозелена кола со берлинска регистарска табличка. Единствените мажи во куќата, покрај татко ми, бевме јас и капетанот Херман Алдингер, пријател на татко ми и тешко ранет воен ветеран.

Двајца генерали излегоа од автомобилот, Бургдорф, крупен и црвенолик, и Мајзел, ситен и слаб, и влегоа во куќата. Тие со почит и учтиво го замолија мојот татко да разговараат со него приватно. Алдингер и јас ја напуштивме собата.

„Значи, нема да биде уапсен“, помислив со олеснување додека се качував горе да најдам книга.

Музејот на пештерата на Ромел во Марса Матрух, Египет

Неколку минути подоцна го слушнав татко ми како се качува на катот и влезе во собата на мајка ми. Сакајќи да знам што се случува, станав и тргнав по него. Стоеше во средината на собата, со бледо лице.

„Излези со мене“, рече со цврст глас. Влеговме во мојата соба.

„Тукушто морав да и кажам на мајка ти“, почна полека, „дека ќе умрам за петнаесет минути“.

Тој беше мирен и продолжи:

„Тешко е да се умре од рацете на својот народ. Но, куќата е опкружена. Хитлер ме обвинува за велепредавство. Со оглед на моите заслуги во Африка“, саркастично цитираше тој, „добив можност да умрам од цијанкалија. Двајца генерали го донесоа со себе. Тој е фатално за три секунди.

Ако прифатам, нема да биде преземен ниту еден од вообичаените чекори против моето семејство, односно против вас. Ќе ги остават и моите луѓе на мира“.

„Да веруваме во тоа?“ му пресеков.

„Да“, одговори тој.

„Верувам дека е така. Во нивен интерес е случајот да не излезе во јавноста. Во спротивно, ми е наредено да ве ставам под најстрог молк. Ако излезе еден збор од ова, тие повеќе нема да се сметаат за должни да ве поштедат“.

Се обидов пак, „Не можеме ли да се одбраниме…“

Ме пресече.

„Не е никаква корист“, рече тој.

„Подобро е да умре еден отколку да умреме сите во престрелка. Во секој случај, практично ни е без муниција“.

Се поздравивме накратко.

„Повикај го Алдингер, те молам“, рече тој.

На мојот повик, тој истрча горе. И тој следеше кога слушна што се случува. Татко ми сега зборуваше побрзо.

Тој ја повтори залудноста од обидот да се спротивстави,

„Сè е подготвено до последниот детал. Ќе ми направат државен погреб. Побарав да се одржи во Улм. За четвртина час, ти, Алдингер, ќе добиеш телефонски повик од болницата Вагнершуле во Улм и ќе ти каже дека имав мозочен удар на пат кон конференцијата.“

Тој го погледна часовникот. „Морам да одам. ми дадоа само десет минути“.

Повторно брзо се прости од нас. Потоа отидовме долу заедно.

Му помогнавме на таткото да облече кожен капут. Одеднаш го извади паричникот.

„Овде имам 150 марки“, рече тој. „Дали да ги земам парите со мене?

„Тоа не е важно сега, господине фелдмаршале“, рече Алдингер.

Татко ми го врати паричникот во џебот. Кога излегуваше во ходникот, неговото мало јазовичарче, кое го доби како кученце неколку месеци претходно во Франција, скокна кон него со пискот од радост.

„Заклучи го кучето во работната соба, Манфред“, ми рече и чекаше во ходникот со Алдингер додека го носев возбуденото куче и го турнав низ вратата од работната соба. Потоа заедно излеговме од куќата. Двајцата генерали стоеја во на портата во градината.

Манфред, Луси и Ервин Ромел 1944 година.
Манфред, Луси и Ервин Ромел 1944 година.

Одевме полека, по патеката, крцкањето на чакал звучеше невообичаено гласно.

Кога им пријдовме на генералите, тие ја кренаа десната рака во знак на поздрав.

„Господине фелдмаршале“, рече Бургдорф кратко и се тргна настрана за да го пушти татко ми низ портата.

Мејзел се сврте кон мене и ме праша: „Во каква батерија служиш?

„36/7, господине генерале“, одговорив.

Колата беше подготвена. Возачот на СС станал и ја отворил задната врата. Татко ја стави својата маршалска палка под левата пазува и пред да влезе во автомобилот со мирно лице уште еднаш ја подаде раката кон мене и Алдингер.

Двајцата генерали брзо влегоа во автомобилот и вратата силно се затвори. Татко ми повторно не се сврте додека автомобилот забрзано се движеше низ ридот и исчезна околу свиокот.

Кога возилото тргна, јас и Алдингер се свртевме и тивко влеговме во куќата.

„Подобро да одам горе кај мајка ти“, рече Алдингер.

Се качив горе да го чекам ветениот телефонски повик. Страшната депресија ја затвори секоја мисла.

Запалив цигара и се обидов повторно да читам, но зборовите веќе немаа смисла. Дваесет минути подоцна заѕвони телефонот. Алдингер го зеде телефонот: смртта на татко ми е уредно пријавена.

Истата вечер се возевме до Улм до теренската болница каде што лежеше. Лекарите кои не примија беа загрижени, очигледно се сомневаа во вистинската причина за смртта на татко ми. Еден од нив ја отвори вратата од една мала соба. Татко ми лежеше на креветот во својата униформа на Африканскиот корпус, со презир на неговото лице.

Телото на Ервин Ромел
Телото на Ервин Ромел

Тогаш не беше сосема јасно што се случи со него откако не напушти. Подоцна дознавме дека автомобилот застанал на неколку стотини метри по угорницата од нашата куќа, на отворен простор на работ на шумата.

Службениците на Гестапо, кои пристигнале тоа утро од Берлин, ја надгледувале областа со инструкции да го убијат татко ми и да упаднат во куќата доколку се спротивстави.

Мајзел и возачот излегле од автомобилот, оставајќи ги татко ми и Бургдорф внатре. Кога на возачот му било дозволено да се врати околу десет минути подоцна, го видел татко ми наведнат напред, со симната капа и со палката која му испаднала под раката.

Тие потоа со голема брзина возеле до Улм, каде што телото било истоварено во болницата; после тоа, генералот Бургдорф се упатил до штабот на Вермахт во Улм, каде најпрво му телефонирал на Хитлер да ја објави смртта на татко ми, а потоа и на семејството на еден од неговите офицери за придружба, за да го диктира менито за вечера.

Генерал Бургдорф, омразен од 99 отсто од офицерскиот кор поради неговата бруталност, го заврши својот живот во Берлин во април 1945 година, по неколку дена тетерачко пијанство со Борман во бункерот на Фирерот.

Манфред Ромел (лево) со неговата мајка на погреб во Херлинген на 18 октомври 1944 година.
Манфред Ромел (лево) со неговата мајка на погреб во Херлинген на 18 октомври 1944 година.

Можеби најодвратниот дел од целата приказна беа изразите на сочувство што ги добивме од членовите на германската влада, луѓе кои не можеа а да не ја знаат вистинската причина за смртта на татко ми, а во некои случаи несомнено самите придонесоа за тоа, со зборови и дела.

Еве неколку примери:

16 октомври 1944 година

Ве молиме прифатете го моето најискрено сочувство за тешката загуба што ја претрпевте во смртта на вашиот сопруг. Името на фелдмаршалот Ромел засекогаш ќе биде поврзано со херојски битки во Северна Африка.

Адолф Хитлер

26 октомври 1944 година

Длабоко ме трогна фактот дека вашиот сопруг, фелдмаршал Ромел, умре како херојска смрт од последиците од неговите рани, откако сите се надевавме дека тој ќе остане да му служи на германскиот народ. Ви испраќам, драга моја фрау Ромел, моето искрено сочувство, мое и на германски Луфтвафе.

Во тивко сочувство, ваш, Херман Геринг

17 октомври 1944 година

Драга моја фрау Ромел, по повод несреќната загуба што ја претрпевте со смртта на вашиот сопруг, јас и мојата сопруга ви испраќаме изрази на нашето најтопло сочувство. Во фелдмаршалот Ромел, германската армија загуби еден од своите најуспешни команданти, чие име засекогаш ќе биде поврзано со херојската двегодишна борба на Африканскиот корпус. Ве молиме бидете уверени во нашето најдлабоко сочувство во вашата тага. Хајл Хитлер!

д-р Гебелс и фрау Гебелс.

(Vecer.mk VIA)