Ричард Дракс, богат конзервативен пратеник во британскиот парламент, ќе биде замолен од владата на Барбадос, поранешна колонија на британската империја, да плати репарации поврзани со клучната улога на неговиот предок во ропството.

Владата на Барбадос ги разгледува плановите богатиот конзервативен пратеник да стане првиот човек кој ќе плати репарации за клучната улога на неговите семејни предци во ропството, пишува „Гардијан“.

Обсервер наведува дека Ричард Дракс, пратеник за Јужен Дорсет, неодамна отпатувал на карипскиот остров на лична средба со премиерката на земјата Миа Мотли. Извештајот сега е пред канцеларијата на Мотли, која ги наведува следните чекори, кои вклучуваат правна постапка, во случај да не се постигне спогодба со Дракс.

Конзервативниот пратеник Ричард Дракс говорејќи во Долниот дом во 2020 година. Фотографија Парламентот на ВБ

Барбадос стана Република пред една година откако ја смени кралицата Елизабета Втора од функцијата шеф на државата.

Семејството Дракс беше пионер на системот на плантажи во 17 век и одигра голема улога во развојот на плантажите за шеќер и ропството на Карибите и другите англиски поседи во Северна Америка.

Пратеникот од Барбадос Тревор Прескод,претседател на Националната работна група за репарации на Барбадос, дел од Комисијата за репарации на Карим, рече дека Обединетите нации го прогласиле ропството за злосторство против човештвото:

„Ако проблемот не може да се реши, ќе преземеме правни мерки пред меѓународните судови. Случајот против семејството Дракс би бил за стотици години ропство, така што штетите најверојатно ќе ја надминат вредноста на земјата“.

Земјите од Карипската заедница (Caricom) водат кампања за репарации од поранешните колонијални сили и институции кои профитираат од ропството. Ова е прв пат да се појави семејство.

Меѓу плановите што се разгледуваат е да се претвори салата Дракс од 17 век во афро-центричен музеј и да се искористи голем дел од плантажите за социјални станови за семејства со ниски приходи. Има и препорака Ричард Дракс да плати за дел од работата.

Дејвид Комисионг, амбасадор на Барбадос во Кариком и заменик-претседател на работната група, рече дека се разгледуваат репарации кои покрај Дракс, опфаќаат и другите семејства чии предци имале корист од ропството, вклучително и британското кралско семејство:

„Сега е прашање што е пред Владата на Барбадос. Се разгледува на највисоко ниво“.

„Денес Дракс се чудесно богати. Семејството Дракс е централното семејство во целата историја на ропството во Барбадос. Тие се архитекти на производството на шеќер засновано на ропство. Тие сносат длабока историска одговорност. Процесот штотуку започна и ние веруваме ние ќе можеме да преговараме. Во тек е. На него се работи“.

Дракс (64) живее на семејниот имот во паркот Чарборо, Дорсет. Тој и неговото семејство вредат најмалку 150 милиони фунти и поседуваат 23,5 квадратни милји во Дорсет и имот во Јоркшир. Семејството, исто така, поседува 125 имоти во Дорсет или лично или преку семејни фондови и вила за одмор од 4,5 милиони фунти во блискиот Сендбенкс.

Ричард Дракс, пратеник за Јужен Дорсет, ја наследи салата Дракс од 17 век во 2017 година. Плановите што се разгледуваат вклучуваат претворање на поранешната плантажа во афро-центричен музеј

Претходникот на Дракс, Сер Џејмс Дракс, беше еден од првите Англичани кои го колонизираа Барбадос на почетокот на 17 век. Тој поседувал најмалку два брода со робови, Самуил и Хоуп.

Семејството Дракс поседувало и плантажа во Јамајка, која ја продале во 19 век. Кога ропството било укинато во Британската империја во 1833 година, семејството добило огромна сума за 1836 година како компензација за ослободување на 189 робови.

Прескод додаде:

„Семејството Дракс имаше бродови со робови. Имаа агенти на африканскиот континент и киднапираа црни Африканци за да работат на нивните плантажи овде во Барбадос. Не се сомневам дека она што би ги мотивирало е тоа што никогаш не не виделе како нивни еднакви, дека сме луѓе.

Фото:Профи