Според него, воопшто не беше лесна задача да се почне реформирање на правосудството со деструктивна опозиција, со блокади од внатре од институциите и со отворени прашања со соседите.

-Денес имаме правосилни пресуди против поранешни и сегашни функционери, тоа значи дека направивме еден сериозен процес во којшто никој не беше над законот, имаше неселективно спроведување на законот и процес кој мораше да го прочисти правосудството. Тоа не е сè уште не е завршена работа, наведе министерот за правда.

На прашањето за реформите кажа дека целата на Владата е со законодавна интервенција и како што потенцира, нормално со имплементација на законите да дојдеме до точка кога ќе имаме доверба во правосудството, одговорност и отчетност на секој судија и секој обвинител, без разлика што имаат неограничен мандат, без разлика што се независна власт, секој којшто е на јавна позиција, на јавна функција треба да се чувствува одговорност и да биде одговорен пред граѓаните..

За евроинтеграциите на земјава, во период којшто следи Маричиќ очекува од Унијата и сите држави членки поголем ангажман затоа што како што вели, единствен начин е тоа да се надмине кризата на европската политика на Балканот.

-Ние како Влада направивме многу последните четири години и решавањето на спорот со Грција и враќање на државата на проевропскиот пат и крупни реформи, не добивме за жал датум за почеток на преговорите и тоа направи фрустрација кај граѓаните. Тоа е важен сигнал и за Европската Унија, рече Маричиќ.