logo
logo
logo

Ковачевски НЕМА НИШТО ПРОТИВ КОЦКАЊЕТО НА ИНТЕРНЕТ, КАКО ДЕЛ ОД БИЗНИСИТЕ НА ДУИ И ГРУБИ

Vecer | 27.09.2023

Ковачевски НЕМА НИШТО ПРОТИВ КОЦКАЊЕТО НА ИНТЕРНЕТ, КАКО ДЕЛ ОД БИЗНИСИТЕ НА ДУИ И ГРУБИ

Одлуките се носат во правец на одговорно и контролирано приредување на игри на среќа сообено преку интернет од страна на државата во однос на самото контролирано приредување на интернет игрите на среќа во новоформираните друштва доминантно учество во капиталот и управувањето ќе има државна лотарија која е гарант за почитување на сите принципи за одговорно и законите и контролирано приредување на игри на среќа, посочи деенска премиерот Димитар Ковачевски.

Ковачевски по посетата на компанијата „Горска“ одговорајќи на новинарско прашање, рече дека работењето на Државната лотарија на Македонија минатата година било потврдено и со сертификат од Асоцијацијата на европски лотарии за одговорно приредување на игри на среќа.

-Забраната бидејќи имаше и такви коментари, забраната на малолетни лица може да се санкционира и да се сноси одговорност само преку домашни платформи наместо нерегулираниот, неконтролиран и хаотичен актуелен онлајн простор окупиран од странски платформи. Бидејќи сите ние сме свесни дека во моментот нашите граѓани се обложуват и играат игри на среќа на странски платформи кои без ограничување се достапни преку социјалните медиуми или директно преку одредени интернет портали и обложувањето се прави во странски држави. Истовремено добиените приходи од приредувањето на интернет игри на среќа ќе значат директно зголемување на средствата во буџетот на државата, а граѓаните ќе имаат можност да играат преку домашни платформи која ќе подразбира од една страна сигурна исплата на доибивките, и од друга страна ќе значи сузбивање на нелегални странски и домашни приредувачи на полето на интернет игри на среќа, појасни Ковачевски.

Додаде дека со новите интернет игри на среќа ќе има либерализација на пазарот, државата ќе има доминантно учество, граѓаните ќе имаат заштита, државата ќе има поголем прилив во буџетото и наместо обложувањето да се прави неконтролирано на странски онлајн платформи за игри на среќа ќе се прави на онлајн платформи каде државата ќе има доминантно учество.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2023 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MEDIANET LTD Skopje Copyright © 2004-2023. Vecer.mk