Се испоставило дека се чинии од Пикасо од доцните 1940-ти. Таа ја споделила својата приказна на TikTok.

Во видеото таа открива дека на почетокот воопшто не знаела дека Пикасо правел керамика, но потоа по купувањето ја истражувала нивната вредност. „Кога ќе ви кажам дека го прогуглав овој сет, тоа е Service Visage Noir, и видов колку вредат, за малку ќе заплачев, се онесвестив и се измочав“, рече таа. “Не лажам.”

Потоа почнала да се јавува во аукциските куќи во Њујорк за да дознае за колку може да ги продаде. На крајот продала три од четирите чинии, а едната решила да ја задржи во сефот. Тој вели дека трите чинии се продаваат поединечно за помеѓу 12.000 и 16.000 долари (10.992,24 и 14.656,32 евра).

Таа рече дека ја гледала аукцијата кога се продавале и плачела. „Јас сум имигрант од Италија и ова е огромно за мене. Верувам дека другите би се чувствувале толку емотивни, без разлика дали се имигранти или не, но за мене ова беше голема работа“, рече таа.

Керамичките чинии на Пикасо може да се најдат на сајтови како 1stDibs, каде што се движат по цена од 14.000 до 19.000 евра. Тие можат да се најдат и на веб-страницата на познатата аукциска куќа Сотби.