Сигурно мислете дека мажите кај жените најмногу сакаат големи гради?

Многу жени се уверени дека за мажите најпривлечни се дами со големи гради.

Но истражувачите, во чија студија учествувале испитаници од четири земји – Бразил, Камерун, Чешка и Намибија, дошле до различни сознанија. Резултатите покажале дека величината на градите не е приоритет на посилниот пол при избор на партнерка и дека на повеќето им се допаѓаат жени со средна величина на гради.

Гради со средна величина на сите им се по привлечни.

Но затоа цврстината на градите им е многу битна, независно од нивната величина.

Зошто е тоа така научниците се обиделе да одгатнат и одговорот да го пронајдат во еволуцијата бидејќи мажите потсвесно цврстината на градите ја поврзуваат со сексуалниот опстанок на најспособнитите. Што се градите поцврсти, жената е поздрава и подобар избор за партнерка.

Имајќи го во предвид фактот дека мажите во голема мерка се визуелни суштества, ваквата теорија има логика. Доколку градите не се цврсти, тоа би можело да наговести дека жената нема да биде многу здрава.