logo
logo
logo

Премногу сол може да доведе до прерана смрт, велат научниците од Универзитетот Тулејн

Vecer | 24.09.2023

Премногу сол може да доведе до прерана смрт, велат научниците од Универзитетот Тулејн

Најновото научно истражување покажа дека луѓето кои премногу ја солат храната имаат поголем ризик од прерана смрт.

Истражувачите од Универзитетот Тулејн, во Њу Орлеанс, анализирале податоци од околу 500.000 возрасни учесници од Обединетото Кралство Биобанк, кои пополниле прашалник за зачестеноста на додавање сол во храната. Информациите се однесуваат на зачестеноста на додавање сол во храната (не ја вклучува солта што се користи при готвењето), туку за време на оброците.

Научниците утврдиле дека луѓето кои ја солат храната имаат 28 отсто поголем ризик од прерана смрт, пишува РТС.

На 50-годишна возраст, мажите кои ја солат храната го скратуваат животот за 1,5 година, а жените на иста возраст за 2,28 години.

Студијата е објавена во „European Heart Journal“, а ги следела прехранбените навики на учесниците во студијата во периодот од 2006 до 2010 година.

Како што истакна водечкиот автор на студијата, професорот Лу Ки, оваа студија е прва што ја проценува врската помеѓу солената храна и недоносените деца.

„Во западните земји во храната се додава сол во 20 отсто од случаите. „Студијата дава нови докази дека со промена на нашите навики во исхраната, кога станува збор за додавање сол, можеме да го продолжиме животот“, истакна професорот Лу Чи.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk