Појадок кој е богат со шеќер, заситени масти и преработени состојки, без влакна, протеини или витамини, е најлошиот избор кога станува збор за појадок. Особено е важно изборот на првиот оброк да биде соодветен, бидејќи погрешниот избор води кон лошо здравје.
Пецива, пити и други пекарски задоволства се најчестиот избор за појадок во нашата земја, а тоа е исто така голема грешка во исхраната на која сите се склони поради брзото темпо на живот. Иако овој избор за појадок веднаш ќе го задоволи гладот, печивата се полни со рафинирани шеќери, нездрави масти и преработено брашно, што може да придонесе за проблеми како што се зголемување на телесната тежина и воспалителни реакции во телото.
Примери за штетен појадок
- Чоколаден кроасан и газиран пијалок
Премногу шеќер и бело брашно, нула хранливи материи. Тоа предизвикува ненадеен скок на шеќерот во крвта, проследен со нагло опаѓање и чувство на глад.
- Крофни и засладено кафе со млеко
Пржени во масло, богати со транс масти и шеќери. Една од најлошите комбинации за срцето и шеќерот во крвта.
- Индустриски житарки („чоколадни снегулки“) и млеко
Тие често имаат повеќе шеќер од некои колачи. Тие не заситуваат и имаат многу „празни калории“.
- „Појадок во чаша/шише“ — купени шејкови или ароматизирани јогурти
Полни со додадени шеќери и вештачки ароми. Изгледаат здраво, но често се нутритивно сиромашни.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата