Први мај е празник кој традиционално се слави со висококалорична храна, а на што треба да обрнете посебно внимание?
Сепак, сè може да се направи на поздрав начин, а во исто време да биде подеднакво вкусно.
Нутриционистката Ана Бандука Тодоровиќ за медиумите зборуваше за тоа како јадењата за 1 мај да се направат поздрави.
На почетокот, таа ги издвои специјалитетите кои најмалку му се допаѓаат на нашиот организам, без разлика колку му се допаѓаат на гурманот во нас.
Најмалку здрави работи што треба да се подготват за време на празниците се колбасите и меленото месо, чиј состав не го знаеме, бидејќи тоа се обично веќе формирани мешавини за скара во кои обично можете да најдете адитиви - сол, засилувачи на вкус... Исто така, постојат разни салати што содржат мајонез и сосови за скара воопшто“, вели Ана Бандука Тодоровиќ.
Поздрави алтернативи
Она што најчесто се подготвува за Први мај со текот на времето стана традиција, па затоа некој би помислил дека старите навики тешко ќе се променат. Дали има празник без скара и зачинети додатоци, ќе прашаат некои.
Постои, и постои и едноставен начин, бидејќи мали промени во исхраната се доволни за да ги направат оброците многу поздрави.
„Поздрави опции се претежно преливи за салата базирани на ладно цедено маслиново масло, лимон и грчки јогурт, со додавање на билки, како што се оригано, босилек и власец, кои го подобруваат варењето на храната“, објасни таа.
Ако претерате
Ако не сакате да се откажете од вашиот омилен начин на подготовка на храна или ако се прејадувате, грижете се за вашата исхрана во деновите по празниците.
„Сè што е претерано треба да се сведе на минимум, без разлика дали станува збор за тесто, колачи, салати со додатоци, големи количини месо и алкохол. Предлогот е еден оброк на ден да биде „појак“, со гурмански кромид, да пиете малку детокс сок или чај за појадок, а салата од свеж сезонски зеленчук (зелена салата, млад кромид, ротквици, млади моркови, спанаќ...) и малку сирење со малку маснотии или јогурт да биде вашата вечера. Карфиол, брокула, моркови, грашок се исто така добар избор за последниот оброк“, советува нутриционистот.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата