Во време кога се следи секој денар и кога има сè повеќе половни автомобили на пазарот, можеби звучи неверојатно дека постои зачин што може да чини повеќе од солиден половен автомобил. Но да, шафранот – црвеното злато на кујната – може да достигне цена и до 2.000 евра за килограм, што го прави најскапиот зачин во светот.
По огласите не е невообичаено да се сретнат возила што се продаваат за 1.200, 1.500 или 1.800 евра. Фиат Пунто од 2004 година, Опел Астра од 2001 година, па дури и некое Пежо 307 - сите може да се најдат за цена од еден килограм шафран.
Зошто шафранот е толку скап?
Шафранот се добива од растението Crocus sativus, а за да се добие само 1 килограм од овој зачин, потребно е да се соберат и рачно да се обработат околу 150.000 до 200.000 цветови. Додадете го на тоа фактот дека шафранот цвета само еднаш годишно - и само неколку дена - и станува јасно зошто се нарекува црвено злато.
Бербата, сушењето и пакувањето бараат екстремна прецизност и напор, а најголемите производители во светот доаѓаат од Иран, Шпанија, Индија и Мароко.
Неодамна, некои домашни производители се обидуваат да го одгледуваат ова барано растение.
На крајот, останува интересно прашање – дали би сакале да платите 1.800 евра за килограм од најскапиот зачин на светот, или за автомобил? Ако не сте кулинарски ентузијаст, одговорот можеби ви е очигледен. Но, ако сакате да ги импресионирате вашите гости со вистинско рижото ала миланезе со вистински шафран – можеби вреди секој денар.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата