Сулејман I станал император на Отоманската Империја кога имал само 26 години. Тој бил единствениот син и затоа немало борба за власт. Неговото владеење траело цели 46 години, најдолгото владеење од кој било император. Многумина велат дека бил суров откако на неверојатен начин го убил својот најблизок соработник Ибрахим-паша.

Постојат различни легенди за неговиот живот, но наша омилена е приказната за неговата голема љубов кон султанијата Хурем, поради која го прекршил протоколот и се оженил со неа, иако еден султан никогаш претходно не се оженил со робинка. Имал вкупно 4 жени, но Хурем била единствената која успеала да му го украде срцето.

 

Sultan Sulejman

Многумина се прашуваат како една жена успеала да „разоружа“ бестрашен владетел пред кого многумина трепереле. Што имала Хурем што го немале другите жени? Велат дека таа на лукав начин се лизнала во неговиот кревет и му влегла под кожа како никој дотогаш.

Освен што била жената со која спиел султанот, таа успеала да му стане официјална сопруга и да му роди деца. Таа успеала да го заземе своето место на тронот и да ја стекне почитта од целата империја.

Нејзиниот татко бил православен украински свештеник. Во тоа време, во православните земји, девојчињата на возраст меѓу шест и 13 години обично имале слична судбина, па таа, како и многу нејзини сонародници, била продадена од нејзините родители во Константинопол (денешен Инстабул) или била земена како робинка во Отоманската Империја.

Ваквите девојки најчесто се купувале за богати домаќинства од османлиската висока класа или султанот, но како бели робинки, за разлика од црните, не работеле тешка работа, туку служеле како калфи, придружнички и дворски дами.

Оваа прекрасна девојка имала огнена црвена коса и беше опишана како нежна, витка, прекрасна и волшебна. Покрај тоа, таа била многу интелигентна, весела и весела, се смеела и сакала да се шегува. Така го добила и името Хурем, што значи „насмеана“, „радосна“.

 

Sultan Sulejman

 

Била голема бунтовничка и токму тоа ја издвојувало од другите жени кои без прашање го слушале султанот и му ги исполнувале сите желби. Токму оваа карактерна особина го привлекла Сулејман и ја скокоткала неговата фантазија, освен примарната убавина, се разбира.

Како законска сопруга на османлискиот султан Сулејман I, таа ги родила идниот султан Селим II, Михримах султанијата, како и принцовите Мехмет, Бајазид, Џихангир и Абдула.

Во текот на животот Сулејман и ги исполнувал сите желби, но последната желба го допрела до срж и за последен пат покажала колкава љубов има Хурем кон него. Знаела дека ќе умре и го замолила султанот да ја остави и нејзе да почива засекогаш на местото каде што рекол дека неговото срце и душа ќе почиваат засекогаш – во таа џамија, која го добила името Сулејманија.