Ако планирате да направите тетоважа, добро размислете што ќе ја разубави вашата кожа.

Мајсторите за тетоважи не уживаат да прават различни тетоважи подеднакво, тие едноставно се уморни од некои или ги сметаат за неблагодарни за нивната работа. На пример, Стефан Дину од Лондон вели дека најмногу сака да прави црно-бели тетоважи, додека, на пример, мандалите му се најомразени. Тота Волпе-Ланди, друга уметничка за тетовирање од Лондон, вели дека мрази да прави реални тетоважи, додека најмногу ужива во „традиционалните тетоважи, подебели линии и поголеми слики“.

Мали тетоважи

Тота вели дека мајсторите за татко обично сакаат да прават големи тетоважи отколку мали. Ова го потврдува и Нареш, 32-годишен мајстор за тетоважи, кој истакнува дека „малите тетоважи изгледаат одлично кога се свежо готови“, но посочува дека се побрзи и бледнеат.

“Верувајте ми, видов дека овие тетоважи лекуваат и ако воопшто преживеат заздравувајќи, тие не стареат убаво. Луѓето често жалат за ваквите тетоважи затоа што острите линии бледнеат, а тетоважата изгледа нејасна”, додава тој

Најомразената тетоважа

Мајсторите за тетоважи се согласуваат дека најмногу го мразат тетовирањето на симболот на вечноста.

„Се прашуваше со години, и секогаш кога некој ќе дојдеше да го стори тоа за нас, доаѓаме да ги свртиме очите и да кажеме„ не “, вели Стеван.

Тие велат дека мразат да прават дизајн на мали птици на зглобот, бидејќи тоа е исто така една од честите тетоважи.

Најчестите тетоважи

“Кога тетовирањето стана модерно, луѓето сакаа ѕвезди. Преценето, но технички не е лесно да се направи тоа како што мислат луѓето. После тоа дојдоа бувови, џебни часовници, симболи на вечност… розите се веројатно најчести на тетоважите”, вели Тота .

Имиња

Стефан истакнува дека мајсторите на тато не сакаат да прават имиња, особено кога некој сака да го истетовира името на нивниот партнер.

„После 17 години како мајстор за татко, сè уште не ми е јасно зошто луѓето го истетовираат името на својот партнер, особено на почетокот на врската“, додава тој, нагласувајќи дека тие обично се отстрануваат подоцна.