Лонгербиен се наоѓа на норвешките острови Свалбард во Арктичкиот Океан, на островот Шпицберген, а поради својата местоположба и атракции е една од најпосакуваните норвешки туристички дестинации. Место каде мачките се забранети!

Иако звучи чудно, мачките се забранети во Свалбард, а од еколошки причини… Имено, за да се заштити локалната фауна, односно животот на локалните птици кои живеат во изолиран екосистем и кои и онака се малку, забрането е да се чуваат овие миленици.

Покрај мачките, „забрането“ е да се умре.

Од 1950 година не е нелегално да се умре во буквална смисла бидејќи тоа е невозможно, туку е забрането погребување.  Станува збор за закон кој е донесен откако беше откриено дека телата закопани таму не се распаѓаат. Во арктички услови и екстремен студ, телата остануваат зачувани, па во телата на починатите бил пронајден и вирусот на шпански грип. Телото во кое „живеел“ споменатиот вирус било закопано во 1918 година, а овој случај научниците го откриле во 1998 година.

Оние кои се многу болни и на кои им се ближи крајот, се превезуваат да ги поминат последните денови во друг дел на Норвешка, а можно е да се постави и урна на гробиштата.

Целосно без сонце или целосно без темнина

Сонцето поради својата географска положба се гледа во малку поинаков распоред. Постојат три главни сезони во Свалбард: поларно лето, аурора зима и сончева зима. Во периодот од ноември до февруари нема сонце, туку се појавува поларната светлина.

Сонцето се појавува на почетокот на март, кога во градот се подготвува и Солфестук, прослава во чест на токму овој настан. Оттогаш до мај трае периодот на сончева зима. Од мај до септември е времето на поларното лето и таканареченото полноќно сонце, што им го отежнува спиењето на оние кои не се навикнати на тоа.

Автомобилот не е главното превозно средство

Со оглед на временските услови и снегот, автомобилот не е најпрактичното превозно средство. Скутерите за снег се многу поедноставно решение, особено во зимските месеци. Тие се толку важни што се побројни од жителите.

Возење и одење на снежна тура каде што можете да бидете сведоци на светот на ледените брегови, поранешните ловечки скривалишта, глечерите и арктичките животни се нуди дури и како дел од туристичката понуда, а повеќе за тоа можете да прочитате на официјалната туристичка веб-страница на островите Свалбард . Можете да пробате и санки за кучиња.

Просечните летни температури во Свалбард се движат помеѓу 3 и 7 Целзиусови степени, а просечните зимски температури меѓу -13 и -20. Највисоката измерена досега е 21,3, а најниската -46,3 степени. До Лонгер може да се стигне со авион од Осло, што ќе трае приближно три часа.