Дали бебињата го добиваат најдоброто од двата света или тоа е генетска лотарија?

Гените прават добар спој на особини на мама и тато за бебето, но кои се чии?

Тоа е вечна трка за интересни работи кои бебињата можат да ги наследат од двајцата родители, но во генскиот базен, истражувањата покажаа кои гени потекнуваат од мама, а кои од тато, пишува „Babygaga.com“.

Мама

Во светот веќе се проширија информации дека интелигенцијата е наследена од мама, а што друго?

1.Боја и тип на коса

Бојата и типот на косата најмногу зависи од мајката, особено ако косата на мама е потемна од онаа на тато. Сепак, понекогаш бојата на косата не е ни слична на родителската, тоа се должи на непредвидливоста на генетиката. Кога станува збор за текстурата, најзабележливо е тоа што бебињата ја наследуваат витканата коса од своите мајки.

2.Левораки

Гените за пренесување на леворакоста се некако комплицирани. Ако таткото на бебето е левак, тоа малку ја зголемува шансата да се роди левак, но имањето мајка која исто така е левак ја зголемува уште позначајно. И двајцата леваци родители речиси гарантираат дека и бебето ќе биде левак. Ако сите од мајчината страна се леваци, сигурно ќе биде и детето.

3.Положба за спиење

Истражувањата покажуваат дека положбата на спиење е наследена повеќе од мама отколку од тато. Ова вклучува проблеми со спиењето, како што се фрлање и вртење, како и несоница и попладневни дремки.

Тато

1. Усни

Кога станува збор за големината и структурата на усните, гените на таткото можат да направат разлика со оваа особина. Бебе може да се роди со усни кои изгледаат точно како на нивниот татко, особено ако таткото има полни усни. Полните усни имаат тенденција да бидат доминантни.

2. Духовитост

Вистина е дека смешниот татко може да има големо влијание врз смислата за хумор на неговото малечко. Како и сите други особини на личноста, генетиката може да помогне во обликувањето на целокупната личност на малото бебе, вклучително и чувството за хумор. Не постои ген за хумор; постојат гени кои создаваат одредена диспозиција како на пример да се биде наклонет кон хумористичната страна на една личност.

3. Отпечаток од прст

Секој има различни отпечатоци од прсти, ниту еден човек нема да има исти отпечатоци од прсти како некој друг во светот. Така, татковците немаат исти отпечатоци како децата, но секако можат да имаат влијание врз формирањето на нивните отпечатоци. Има многу слични компоненти, затоа добро погледнете ги отпечатоците од прстите на таткото на бебето, а потоа и отпечатоците од прстите на бебето – има добри шанси да има многу сличности на моделите.