Постојат едноставни трикови како буквално да ги исклучите апаратите за домаќинство навечер и да заштедите струја

 

iPhone, 100 punjača

Бидејќи колку е подебел слојот мраз, толку повеќе електрична енергија е потребна за одржување на ниските температури. Значи, ако редовно го одмрзнувате замрзнувачот, заштедувате помеѓу 15 и 45 проценти на трошоците за енергија.

Навечер брзо го полните мобилниот и го оставате полначот во штекер? Бидете внимателни: полначот продолжува да користи електрична енергија и непотребно ја зголемува вашата сметка.

Поради оваа причина, секогаш исклучувајте го по полнењето или користете повеќекратен штекер со прекинувач што може да се исклучи.