Иако сакаме авокадо, обично не ни треба цело за да подготвиме појадок, туку само половина. Ова често не е практично бидејќи остатокот од авокадото брзо оксидира, добивајќи несакана кафена боја, пишува 24sata.hr.
За да не се повтори ова и да се избегнете фрлање на оваа скапоцена храна, во продолжение откријте како можете да го продолжите рокот на траење на авокадото и да ги искористите за да подготвите вкусни солени и слатки јадења.
Како да спречите оксидација на авокадото?
Пред сè, треба да се забележи дека кислородот е најголемиот непријател на исеченото авокадо. Како и кај јаболката и компирот, ножот ги оштетува растителните клетки.
Ензимите кои се додадени се „заробени“ во клетките и почнуваат да реагираат со кислород, предизвикувајќи авокадото да ја промени бојата.
Препорачуваме да ја зачувате половината со преостанатата семка за подоцна и да не ја лупите кожата, за што помалку од авокадото да биде изложено на кислород. Прелијте го со исцеден лимон, завиткајте во најлонска фолија и ставете го во фрижидер, пишува gastro/24sata.hr.
Ниските температури ќе го забават и развојот на кафените дамки, но не за долго. Овој процес може да ви купи ден или два, доволно долго за да размислите кој нов рецепт сакате да го пробате.
Што да направите со преостанатите авокадо?
Изборот на рецепт првенствено зависи од тоа дали сте повеќе љубител на солено или слатко.
Доколку спаѓате во првата категорија, ви препорачуваме да ја искористите преостанатата половина за да подготвите топол сендвич со туна и авокадо. Готов е за кратко време и ќе служи како појадок, обилна ужина или брз ручек.
Љубителите на палачинки ќе бидат воодушевени од солената верзија со авокадо, која може да се комбинира со пржено јајце, суво месо и павлака.
Оние кои претпочитаат тортиљи можат да го завиткаат преостанатото авокадо во вкусен оброк со пилешко и спанаќ.
Доколку сакате слатки, ви предлагаме да се почестите со топчиња од авокадо. Покрај тоа што се подготвени за навистина брзо послужување, добрата вест е што можат да останат во фрижидер со денови, а погодни се и за замрзнување.
Алтернатива е одличен крем од авокадо, млеко и мед, кој е готов за послужување буквално за три минути.
Во секој случај, ако ви останало половина авокадо, со овие совети дефинитивно нема да го потрошите залудно. Ако ништо друго, секогаш можете да направите добар стар гвакамоле.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата