• Тие полесно привлекуваат внимание
  • Тие се издвојуваат од толпата
  • Тие се на самиот врв на пожелноста кај мажите

Шегите и насловните страници на списанијата создадоа фама дека русокосите се сексуално најпосакувани. Но, дали е тоа навистина така?

Одговорот е не.

Д-р Вернер Хабермел, од Институтот за истражување во Хамбург, спроведе студија во која тој ги спореди сексуалните навики на неколку илјади Германци и бојата на косата на нивните партнери. Заклучокот е дека црвенокосите (т.е. црвенокосите) жени имаат далеку поактивен сексуален живот од другите, пренесува порталот Метро.

Објаснувањето е прилично едноставно – тие полесно привлекуваат внимание, бидејќи се издвојуваат од толпата, ги нема премногу, а не помалку важен е и фактот дека нивната пламена коса потсетува на младост и плодност.

Сите овие карактеристики, кога се комбинираат, ги доведуваат до самиот врв на пожелноста кај мажите, според д-р Хабермел.