Во последните неколку години, бобинките асаи (açaí) ситни плодови слични на грозје, добија статус на популарна суперхрана. Иако не постои официјална научна дефиниција за терминот, генерално се смета дека суперхраната има исклучително богат нутритивен состав и позитивно влијание врз здравјето. Асаи дефинитивно се вклопува во таа дефиниција, што ја објаснува нивната растечка популарност. Но, што всушност нудат асаи бобинките за нашето здравје и како воопшто се јадат?
Што е асаи бобинка?
Асаи е мало, темно виолетово семе кое расте на палми во тропските шуми на Централна и Јужна Америка, главно во Амазон. Во традиционалната исхрана на домородните народи, се консумира свежо, натопено и згмечено во густа паста. Сепак, бидејќи овошјето брзо се расипува по берењето, надвор од неговото природно живеалиште најчесто се наоѓа во форма на прав, пире или замрзната пулпа.
Еден од најпопуларните начини за консумирање асаи бобинки е асаи чинија – освежителен оброк направен од замрзната пулпа измешана со друго овошје, прелиена со гранола, јаткасти плодови, семки или кокос. Асаито има специфичен вкус – сладок, но малку земјен, кој добро се комбинира со разни додатоци.

Дали асаи бобинките се добри за здравјето?
Асаи бобинките се нискокалорични, содржат многу малку шеќер и се богати со растителни влакна, здрави масти и важни витамини и минерали, вклучувајќи витамин Ц и калиум. Сепак, она што ги издвојува е нивната екстремно висока содржина на антиоксиданси.
• Вистинска антиоксидантна бомба
Антиоксидансите се соединенија кои му помагаат на телото да се заштити од штетите предизвикани од слободните радикали – молекули кои се поврзани со хронични болести како дијабетес, срцеви заболувања и одредени видови на рак. Асаи бобинките содржат три пати повеќе антиоксиданси од боровинките, што ги прави едни од најмоќните заштитници на природата.
Тие се особено богати со антоцијанини, вид антиоксиданс кој му ја дава на овошјето темната боја и потенцијално ги штити клетките на телото од оксидативен стрес и воспаление. Студиите покажаа дека антиоксидансите од пирето од асаи се апсорбираат добро, значително подобро отколку од сокот, што ги прави особено ефикасни во борбата против оштетувањето на клетките.
• Може да придонесе за подобри нивоа на холестерол
Студиите за животни сугерираат дека асаито може да помогне во намалувањето на вкупниот и LDL („лошиот“) холестерол. Едно мало човечко истражување, во кое учесниците пиеле смути од асаи дневно во текот на еден месец, покажало сличен позитивен ефект.
Овие бобинки содржат растителни стероли, кои можат да ја блокираат апсорпцијата на холестеролот во цревата, додека антоцијанините придонесуваат за зголемување на HDL („добриот“) и намалување на LDL холестеролот.
• Потенцијална антиканцерогена активност
Ниту една храна не може да гарантира заштита од рак, но одредени состојки во храната можат да го забават растот и ширењето на канцерогените клетки. Студиите на животни и клеточни култури покажаа дека асаи може да ја намали инциденцата на рак на дебелото црево и мочниот меур. Сепак, ефектите не се забележани кај сите видови на рак, па затоа се потребни дополнителни студии, особено кај луѓето.
• Може да го поддржи здравјето на мозокот
Како што старееме, нашите мозоци стануваат поподложни на воспаление и оксидативен стрес, што може да влијае на меморијата и менталната функција. Антиоксидансите од асаи бобинките можат да помогнат во заштитата на мозочните клетки. Според истражувањата, екстрактот од асаи може да го стимулира процесот на автофагија – природното „чистење“ на оштетените и нефункционални клетки во мозокот. Овој процес помага во формирање на нови невронски врски и подобра комуникација меѓу клетките, што е клучно за здрав мозок.
Можни недостатоци и на што да внимавате
Асаи бобинките се генерално безбедни и корисни, но важно е да имате реални очекувања. Поголемиот дел од истражувањата досега се од мал обем, а поголемите, долгорочни студии врз луѓе сè уште не ги потврдиле сите здравствени придобивки.
Исто така, внимателно бирајте ги производите – многу сокови од асаи и преработени пиреа може да содржат додаден шеќер, што ги намалува здравствените придобивки.
Како да се консумира асаи?
Бидејќи свежите бобинки се ретки надвор од Јужна Америка, асаи е најдостапен во следниве форми:
• Замрзнато пире – идеално за смутија и асаи чинии,
• Прав – погоден за додавање во овесна каша, јогурт, мусли или шејкови,

• Сок – вкусен, но често со помалку влакна и повеќе шеќер.

Асаи бобинките не го стекнале статусот на суперхрана без причина. Благодарение на нивната висока содржина на антиоксиданси, здрави масти и растителни влакна, тие можат да придонесат за здр
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата