logo
logo
logo

Во стара Југославија со овој рецепт се јакнел имунитетот

Vecer | 11.10.2022

Во стара Југославија со овој рецепт се јакнел имунитетот

За време на стара Југославија, во првите денови од есента се правела и овошна туршија. Најчесто се собирале диви овошни плодови и шумски плодови кои по темелно миење се ставале во буриња и се киселеле. Добиениот пијалак според многумина бил чист „еликсир на здравје“.

Се верувало дека ако редовно го пиете овој здрав ферментиран пијалак, можете да доживеете убава и длабока старост.

Но, зошто овошната туршија е толку здрава?

Овошната туршија е полна со ензими, минерали и витамини, и обично се подготвува во октомври и ноември. Богата е со витамин Ц и антиоксиданти, а во зима е ефикасна заштита од грип и настинка.

Тоа помага при:

  • Проблеми со мокрењето
  • Со варењето
  • Кашлање
  • Го забрзува метаболизмот
  • Ја чисти крвта од холестерол
  • Лечи мамурлак

Како да подготвите овошна кисела краставица?

Потребно е: шипка, смрека, дива круша, диво јаболко, глог, диви сливи, боровинки...

Начин на приговување: Овошјето мора да се бере далеку од патишта и загадувањето. Добро исчистете го и измијте го. Истурете го измиеното и исчистено овошје во чисто буре, а потоа истурете филтрирана или изворска вода. За 4 килограми овошје одат 10 литри вода.

Затворете го бурето и оставете го да отстои околу 15 дена. Кога пијалакот ќе почне да „се скиселува“ тој е подготвен за пиење.

Овошната туршија се пие така што се зема малку сок, течност, се додава една лажичка мед и се консумира по потреба. Ако туршијата ви е јака, додадете малку вода во чашата. Можете постојано да додавате вода во бурето: додадете вода колку што ќе испиете и оставете да отстои.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk