При помислата на зборот костен, во нас се буди вистински есенски дух и топлина. Сезоната на есенски плодови започна, што значи дека потрагата по рецептот започнува. Иако мора да признаеме дека со нив, помалку е повеќе. Претпочитаме да ги јадеме едноставно печени. Особено во студените зимски денови додека шетаме по улица, ги носиме во хартиена кеса, ги лупиме и ја загреваме душата со тој вкус. Обожаваме сами да ги печеме дома, исто како што ги сакаме во форма на вкусни рецепти, па затоа денес решивме да најдеме едноставен рецепт за пире од костени.
Костените се апсолутни кралеви на есента
Пред самиот рецепт, би било добро да научиме нешто за самите костени, кои, освен нивниот фин вкус, имаат многу добра хранлива вредност. Костените се сметаат за јаткасти плодови заедно со бадемите, лешниците и оревите, но она што ги издвојува е нивната помала содржина на масти. Добрата вест е дека костените се богати со витамин Ц и калиум и се одличен извор на витамин Б6.
Нивната текстура и вкус се исклучително погодни за готвење, па затоа костените се користат како храна и во солени и во слатки јадења. Супа од костени, рижото од костени со тартуфи, салати од костени, крем од костени како прилог на главни јадења... сите овие јадења се за лижење прсти, но најемотивни сме за пилешкото полнето со костени. Бидејќи што е Божик без печена гуска полнета со костени? Потоа следат десерти како што се колачи и пити од костени, но најпознато е во комбинација со шлаг во форма на пире од костени.
Како поинаку можеме да јадеме пире од костени, ако не само со шлаг? Можеме да го користиме како намаз за да го ставиме на тост или палачинки, како додаток на појадоци во јогурт и овесни снегулки, но и во салати со сирења. Употребата е навистина широка, а едноставноста на подготовката е дополнителна причина да почнеме да правиме пире од костени.
Пире од костени што е подготвено за час
Кога купуваме костени што ни се потребни за денешното пире од костени, важно е плодовите да бидат поголеми, да имаат сјајна површина и да немаат дупки во лушпата. Кога ги протресуваме, не треба да имаат шуплив звук. Важно е да се знае дека треба да се чуваат на ладно до две недели.
Сега кога обезбедивме квалитетни костени, тие треба правилно да се подготват за правење пире. За да добиете 350 г исчистени костени, ќе ви требаат околу 500 г сурови. Можете да ги испечете во рерна или да ги сварите во вода и да ги излупите. Понатамошната постапка е многу едноставна. Варењето костени во млеко, шеќер и ванила и нивното блендирање во пире е целата филозофија на овој рецепт, а точните чекори и количини се дадени подолу.
Состојки
• 350 г варени/печени костени
• 480 мл вода или млеко
• 1-2 лажици шеќер
• 1/2 стапче ванила или 1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка
• На средна температура, матете го млекото со шеќерот додека не се раствори
• Додадете ги сварените и излупени костени и мешунката од ванила и оставете го да се вари нежно 20 минути, мешајќи повремено за да не изгори.
• Отстранете ја мешунката од ванила и префрлете ги костените во мултиваркер.
• Испасирајте ја смесата додека не стане мазна и, доколку е потребно, додадете го млекото во кое се готвеле костените за да ја добиете саканата густина.
• Откако ќе ја изладите смесата во фрижидер, чувајте ја во херметички затворен сад 4-5 дена или во замрзнувач до 2 месеци.
Сервирајте во чаши со шлаг.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата