logo
logo
logo

Рецепт за НАЈЛОН ТОРТА со банани, задоволство што ги враќа спомените од детството

Vecer | 18.03.2024

 Рецепт за НАЈЛОН ТОРТА со банани, задоволство што ги враќа спомените од детството

Оваа слатка магија не е таква што може да се измати за половина час, но затоа е толку вкусна што ќе ја паметите засекогаш

Секој ден на интернет и на социјалните мрежи се појавуваат десетици нови рецепти за слатки и солени пикантерии. Некои ви се допаѓаат толку многу што веднаш сакате да ги пробате, но сепак старите добри рецепти се нешто што не може да се заобиколи.

Меѓу нив е најлонска торта, слатко уживање кое сите ги воодушевува и за кое сите бараат парче повеќе. Потребно е малку труд и време за да се подготви, но верувајте секоја минута вреди.

Со години е на листата на деликатеси кои се прават за важни празници, а можете да го направите без посебна причина и на тој начин на вашето домаќинство или гостите да им овозможите вистинско хедонистичко уживање.

Потребни состојки:

7 јајца

32 лажици шеќер

една лажица сок од лимон

1 литар млеко

5 лажици брашно

3 кесички пудинг од ванила

10 крем-банани

250 гр путер или маргарин

200 гр чоколадо

400 гр шлаг

малку кисела вода

Подготовка:

Изматете ги белките додека не се стегнат, а потоа додадете го сокот од еден лимон и 16 лажици шеќер и матете додека масата целосно не се изедначи. Со лесни движења истурете ја смесата во плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење. Загрејте ја рерната на 150 степени и исушете ја кората додека одозгора не се фати златно жолта кора.

Во тавче истурете 300 милилитри млеко, додадете седум жолчки, прашокот за пудинг од ванила и брашното, па сè убаво измешајте. Во друго тенџере истурете го преостанатото млеко и 16 лажици шеќер и оставете да зоврие. Потоа додадете го пудингот што сте го измешале во малку млеко и жолчка. Гответе на тивок оган додека не се згусне, мешајќи цело време за да не изгори.

Откако ќе се излади филот, додадете му маргарин и изматете го да добиете мазен фил, поделете го на два дела, па во едниот ставете ги сечканите банани, а во другиот растопената чоколада.

Редоследот на сортирање:

кора, фил со банани, фил со чоколадо, одозгора шлаг. Декорирајте по желба, можете да користите и свежи јагоди.

Оставете го да отстои во фрижидер барем една ноќ за да омекне кората и да се спојат вкусовите и аромите од филовите.

Уживајте во совршениот вкус на оваа фантастична торта и споделете го рецептот со вашите пријатели за и тие да го пробаат ова кремасто задоволство.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk