Оваа слатка магија не е таква што може да се измати за половина час, но затоа е толку вкусна што ќе ја паметите засекогаш
Секој ден на интернет и на социјалните мрежи се појавуваат десетици нови рецепти за слатки и солени пикантерии. Некои ви се допаѓаат толку многу што веднаш сакате да ги пробате, но сепак старите добри рецепти се нешто што не може да се заобиколи.
Меѓу нив е најлонска торта, слатко уживање кое сите ги воодушевува и за кое сите бараат парче повеќе. Потребно е малку труд и време за да се подготви, но верувајте секоја минута вреди.
Со години е на листата на деликатеси кои се прават за важни празници, а можете да го направите без посебна причина и на тој начин на вашето домаќинство или гостите да им овозможите вистинско хедонистичко уживање.
Потребни состојки:
7 јајца
32 лажици шеќер
една лажица сок од лимон
1 литар млеко
5 лажици брашно
3 кесички пудинг од ванила
10 крем-банани
250 гр путер или маргарин
200 гр чоколадо
400 гр шлаг
малку кисела вода
Подготовка:
Изматете ги белките додека не се стегнат, а потоа додадете го сокот од еден лимон и 16 лажици шеќер и матете додека масата целосно не се изедначи. Со лесни движења истурете ја смесата во плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење. Загрејте ја рерната на 150 степени и исушете ја кората додека одозгора не се фати златно жолта кора.
Во тавче истурете 300 милилитри млеко, додадете седум жолчки, прашокот за пудинг од ванила и брашното, па сè убаво измешајте. Во друго тенџере истурете го преостанатото млеко и 16 лажици шеќер и оставете да зоврие. Потоа додадете го пудингот што сте го измешале во малку млеко и жолчка. Гответе на тивок оган додека не се згусне, мешајќи цело време за да не изгори.
Откако ќе се излади филот, додадете му маргарин и изматете го да добиете мазен фил, поделете го на два дела, па во едниот ставете ги сечканите банани, а во другиот растопената чоколада.
Редоследот на сортирање:
кора, фил со банани, фил со чоколадо, одозгора шлаг. Декорирајте по желба, можете да користите и свежи јагоди.
Оставете го да отстои во фрижидер барем една ноќ за да омекне кората и да се спојат вкусовите и аромите од филовите.
Уживајте во совршениот вкус на оваа фантастична торта и споделете го рецептот со вашите пријатели за и тие да го пробаат ова кремасто задоволство.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата