Не судете по изгледот! Имајте го на ум ова правило кога ќе го прочитате насловот - брускети, затоа што не се само обичен потпечен леб, туку вистинска рапсодија на вкусови.
- багет или обичен сув леб
- лук
- маслиново масло
- 2 домата
- оригано
- сирење
- 100 г пршута
Начин на приготување: Исечете го лебот, а потоа секое парче истријте го со лук и ставајте ги во тава претходно обложена со хартија за печење. Секое парче премачкајте го со маслиново масло. Рерната загрејте ја на 180 степени, па ствете го лебот на десетина минути да се потпече. Во меѓувреме пршутата и доматите исечкајте ги на ситни коцки. Во посебна чинија издробете го сирењето и соединете го со пршутата и доматот, се прелијте со малку маслиново масло и оригано, па измешајте.