Не е секогаш лесно да се биде креативен кога е во прашање готвењето, а тоа е особено предизвик за време на постот. Но, секогаш постои добар начин да го освежите вашето дневно мени со ново јадење. Затоа ви носиме рецепт за празна пита која ќе биде вкусен новитет на вашата трпеза.
Потребни состојки:
- 250 г кори за пита
- 1 чаша пченкарно рашно
- 1 лажичка сол
- 1/2 кесичка прашок за печиво
- 1/2 дл масло
- 2 дл кисела вода
- *чаша е 250 мл
Начин на приготвување: Во подлабок сад истурете го пченкарно брашно, прашокот за печиво, солта, маслото и киселата вода, измешајте да добиете смеса налик на палачинка. Одделете три кори, па секоја кора премачкајте ја со една лажица од смесата и свиткајте. Повторете ја постапката додека не се потроши целиот материјал. Питата наредете ја во намрсено тавче и одозгора посипете со кисела вода. Загрејте ја рерната на 200 степени и печете ја питата убаво да порумени. Послужете ја топла.