logo
logo
logo

Посните "праски" се јадат за кратко време, а подготовката е многу едноставна

Vecer | 25.11.2023

Посните "праски" се јадат за кратко време, а подготовката е многу едноставна

Направете посни праски. Идеални словенски колачи, подеднакво вкусни, како во мрсната верзија. Дури и комплетните почетници ќе го направат тоа лесно.

Неопходно е

100 гр шеќер

8 гр ванилин шеќер

100 мл масло

100 мл млеко од соја

400 гр брашно

12 гр прашок за пециво

За сирупот:

100 гр шеќер

200 мл вода

1 лажица џем

За декорација:

џем

кокос

Подготовка

Замесете мазно тесто со мешање на шеќерот, ванилиниот шеќер, маслото и млекото, а потоа додадете просеано брашно со прашокот за пециво. Со раце обликувајте го тестото во топчиња и наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Се пече околу 25 минути во загреана рерна на 180 степени. Потоа малку издлабете ги топчињата и направете дупка во која можете да го истурите џемот. Во тенџере измешајте ги шеќерот, водата и џемот, а потоа варете додека не се раствори шеќерот. Секое топче од тесто расукајте го во подготвениот сируп и вратете го во плехот за печење. Потоа се филува со џем, па се спојуваат две топчиња и се тркалаат во шеќер.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk