Направете посни праски. Идеални словенски колачи, подеднакво вкусни, како во мрсната верзија. Дури и комплетните почетници ќе го направат тоа лесно.
Неопходно е
100 гр шеќер
8 гр ванилин шеќер
100 мл масло
100 мл млеко од соја
400 гр брашно
12 гр прашок за пециво
За сирупот:
100 гр шеќер
200 мл вода
1 лажица џем
За декорација:
џем
кокос
Подготовка
Замесете мазно тесто со мешање на шеќерот, ванилиниот шеќер, маслото и млекото, а потоа додадете просеано брашно со прашокот за пециво. Со раце обликувајте го тестото во топчиња и наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Се пече околу 25 минути во загреана рерна на 180 степени. Потоа малку издлабете ги топчињата и направете дупка во која можете да го истурите џемот. Во тенџере измешајте ги шеќерот, водата и џемот, а потоа варете додека не се раствори шеќерот. Секое топче од тесто расукајте го во подготвениот сируп и вратете го во плехот за печење. Потоа се филува со џем, па се спојуваат две топчиња и се тркалаат во шеќер.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата