Еден од најбрзите колачи, буквално готов за 15 минути. Колачот се вклопува во калап од 24 цм, и во 26 цм, но ќе биде малку пониска.
Еве го рецептот за најлесната јафа торта на светот:
Состојки:
400 мл млеко
150 гр маргарин
3 лажици шеќер
200 гр чоколадо
4 лажици џем од кајсии
300 гр Јафа бисквити
600 гр било кој сув бисквит во парче
Подготовка:
Измешајте млеко и шеќер, па додајте скршена чоколада и сечканиот маргарин.
Ставете го на оган да се растопи малку и потоа да зоврие. Оставете да зоврие една минута, па тргнете го од оган да се излади.
Додека чекате смесата да зоврие на шпоретот, сувиот бисквит и јафа бисквиотот искршатеги а мали парчиња и јафа бисквитот исечетего на мали парчиња.
Во поголем сад ставете ги двата вида бисквити, а потоа додадете го џемот од кајсии и сè покријте со изладената течна чоколадна смеса.
Мешајте со блендер за смесата да се изедначи.
Ставете го калапот на плехот, а потоа истресете ја целата смеса и добро протресете ја за да нема меурчиња воздух.
Чувајте малку во фрижидер, а потоа извадете ја од калапот и украсете ја тортата по желба.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата