Највкусната пастрмка послужена во најдобрите кафеани: сочна и ароматична, а рецептот е направен за почетници
Рибата може да се подготви на многу начини - печена на скара, варена, како риба чорба, пржена, во рерна...затоа баба сподели рецепт за вкусна пастрмка што е лесно да го совладаат почетниците.
Ова јадење можете да го подготвите и во деновите на постот и за секој ручек или вечера кога сакате нешто здраво и многу вкусно.
Неопходно е:
риба пастрмката
сол
4 чешниња лук
сечкан магдонос
2 лажици лебно брашно
2 лажици пченкарно брашно
1 лажичка слатка пиперка
1 лажичка сув зачин
Подготовка:
Исчистете ја рибата, исечете ги перките и исушете малку со крпа. и посолете добро. Посипете ја рибата со сок од лимон, истурете ги брашното, пиперката и зачините во сад и измешајте.
Наполнете ја рибата со сечкан лук и магдонос, па прицврстете ја малку со чепкалки.
Добро е да се стават во сад со брашното што сме го подготвиле и да се пржи на врело масло. Намалете ја температурата и покријте ја,
Свртете ги кога ќе заруменат
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата