logo
logo
logo

Кремасто слатко кое НЕ СЕ ПЕЧИ, туку се топи во устата: Оригинален италијански рецепт за ТИРАМИСА кој освојува на прв поглед

Vecer | 28.04.2023

Кремасто слатко кое НЕ СЕ ПЕЧИ, туку се топи во устата: Оригинален италијански рецепт за ТИРАМИСА кој освојува на прв поглед

Единствениот недостаток е тоа што треба да седи во фрижидер најмалку три часа пред да се послужи.

Тирамису е еден од најпознатите италијански десерти во светот, кој потекнува од Тревизо, град во близина на Венеција.

Станува збор за едноставен и вкусен деликатес од пандишпан и крем маскарпоне и јајца, а во продолжение ви претставуваме оригинален италијански рецепт за тирамису кој ќе го правите повторно и повторно.

Компоненти:

• 300 гр пандишпан

• 500 гр маскарпоне

• 4 средни јајца

• 100 гр шеќер

• 300 мл кафе

• 2 лажици рум

• какао во прав

Подготовка:

Најпрво направете го кафето, а потоа додадете го румот.

Потоа одвојте ги белките од жолчките, па изматете ги белките во крути врвови.

Потоа, во друг сад изматете ги жолчките со шеќерот додека не станат лесни и мазни, 3 до 5 минути.

Во меѓувреме во сад сипете го сирењето маскарпоне и измешајте го со лажица за да биде помеко, па измешајте го со жолчките.

Полека матете го кремот маскарпоне 2 до 3 минути. Сега додадете цврсти белки.

Промешајте со дрвена лажица, од долу нагоре. Мешајте полека додека смесата не стане мазна и кремаста.

Земете керамички сад и секое колаче потопете го во кафето една до две секунди (колачињата не треба да ги натопувате премногу во кафето, бидејќи тирамисуто ќе биде многу меко).

Наредете ги бисквитите така што да го покријат дното на тавата, па одозгора ставете го филот.

Наизменично редете ги колачињата и филот, но внимавајте филот да биде последен.

На крај посипете со какао.

Оставете го да отстои во фрижидер 3 часа пред да го послужите.

Уште подобро е ако го подготвите тирамисуто претходниот ден и го оставите да отстои преку ноќ.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk