Вечерните оброци по напорен ден честопати изгледаат како обврска, па затоа секоја нова идеја за брз и вкусен ручек е корисна. Најновиот хит меѓу рецептите е јадење кое, како што многумина велат, „е толку добро што сите ќе сакаат да се оженат со тебе“. Инспирирано е од познатите италијански класици кои со години ги освојуваат гостите низ целиот свет.
Овој кремаст специјалитет со пилешко, павлака, домати и пармезан е готов за само 30 минути, што го прави идеален за брза, но раскошна вкусна вечера. „Ожени ме - пилешко“ совршено оди со зелен зеленчук, компири, макарони, ориз или кускус.
Зошто ова пилешко стана вирално јадење?
Рецептот презентиран од блогот Taming Twins бара само основни состојки, а крајниот резултат е кремасто и ароматично јадење кое речиси сите го сакаат.
Корисниците на интернет со ентузијазам коментираат:
„Вкусно! Малку го променив рецептот - додадов кокосово млеко, пиперки и супа и сепак испадна совршено!“;
„Одлично! Го направив со пилешко карабатаки, додадов печурки, спанаќ и пченка - вкусно! И сè се вклопува во една тава.“;
„Го направив за пријатели, рекоа дека е како од првокласен ресторан. Денес го правам повторно!“
Состојки (за околу 4 порции)
• 650 г пилешки филети (без коски и кожа), околу 4 филети
• 50 г обично брашно
• 1 лажица маслиново масло
• 3 чешниња лук, излупени и згмечени
• 150 г сушени домати, исцедени
• 1 лажичка сушен оригано
• 2 лажички слатка пиперка
• 150 мл павлака за готвење
• 200 мл пилешка супа
• 50 г рендан пармезан
• 15 г свеж босилек
• сок од 1/2 лимон
• сол и свежо мелен бибер по вкус
Подготовка (30 минути)
Посипете ги пилешките филети со брашно и лесно тапкајте ги за да бидат рамномерно обложени. Загрејте го маслото во тава, потоа додадете го пилешкото и пржете го додека не порумени од двете страни. Намалете ја температурата и додадете лук, сушени домати, оригано и пиперка во тавата. Мешајте 3 до 5 минути, додека кромидот не омекне. Истурете ја павлаката, потоа супата, потоа додадете го пармезанот, солта и биберот. Мешајте додека сè добро не се соедини.
Вратете го пилешкото во тавата, покријте и варете го на тивок оган 5 минути. Свртете ги филетите и гответе уште 5 минути, додека месото не се обработи целосно термички.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата