logo
logo
logo

Пилешкото „ожени ме“ е готово за 30 минути

Vecer | 10.12.2025

Пилешкото „ожени ме“ е готово за 30 минути

Вечерните оброци по напорен ден честопати изгледаат како обврска, па затоа секоја нова идеја за брз и вкусен ручек е корисна. Најновиот хит меѓу рецептите е јадење кое, како што многумина велат, „е толку добро што сите ќе сакаат да се оженат со тебе“. Инспирирано е од познатите италијански класици кои со години ги освојуваат гостите низ целиот свет.

Овој кремаст специјалитет со пилешко, павлака, домати и пармезан е готов за само 30 минути, што го прави идеален за брза, но раскошна вкусна вечера. „Ожени ме - пилешко“ совршено оди со зелен зеленчук, компири, макарони, ориз или кускус.

Зошто ова пилешко стана вирално јадење?

Рецептот презентиран од блогот Taming Twins бара само основни состојки, а крајниот резултат е кремасто и ароматично јадење кое речиси сите го сакаат.

Корисниците на интернет со ентузијазам коментираат:

„Вкусно! Малку го променив рецептот - додадов кокосово млеко, пиперки и супа и сепак испадна совршено!“;

„Одлично! Го направив со пилешко карабатаки, додадов печурки, спанаќ и пченка - вкусно! И сè се вклопува во една тава.“;

„Го направив за пријатели, рекоа дека е како од првокласен ресторан. Денес го правам повторно!“

Состојки (за околу 4 порции)

650 г пилешки филети (без коски и кожа), околу 4 филети

50 г обично брашно

1 лажица маслиново масло

3 чешниња лук, излупени и згмечени

150 г сушени домати, исцедени

1 лажичка сушен оригано

2 лажички слатка пиперка

150 мл павлака за готвење

200 мл пилешка супа

50 г рендан пармезан

15 г свеж босилек

сок од 1/2 лимон

сол и свежо мелен бибер по вкус

Подготовка (30 минути)

Посипете ги пилешките филети со брашно и лесно тапкајте ги за да бидат рамномерно обложени. Загрејте го маслото во тава, потоа додадете го пилешкото и пржете го додека не порумени од двете страни. Намалете ја температурата и додадете лук, сушени домати, оригано и пиперка во тавата. Мешајте 3 до 5 минути, додека кромидот не омекне. Истурете ја павлаката, потоа супата, потоа додадете го пармезанот, солта и биберот. Мешајте додека сè добро не се соедини.

Вратете го пилешкото во тавата, покријте и варете го на тивок оган 5 минути. Свртете ги филетите и гответе уште 5 минути, додека месото не се обработи целосно термички.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk