За ужина, ручек или вечера.
Класичната салата од пилешко, направена со сечкано пилешко месо, целер, кромид и мајонез, добива вкусен засилувач со додавање на кари во прав. Кари во прав обично содржи мешавина од зачини, вклучувајќи куркума (што ѝ дава богата златна боја), ким, коријандер, ѓумбир, пискавец, цимет и друго. Оваа високо ароматична мешавина од зачини е токму неочекуваниот пресврт што ѝ е потребен на една салата од пилешко. Пробајте го – знаеме дека ќе ви се допадне.
Состојки:
• Сецкано пилешко месо од гради
• Стебла од целер: за освежителен крцкав вкус на салатата.
• Мајонез: за кремаста основа за салатата.
• Бел кромид
• Кари во прав: ја зачинува салатата, давајќи ѝ богата боја.
• Сол и црн пипер
• Свеж коријандер
Подготовка:
Чекор 1. Измешајте ги состојките.
Ставете го пилешкото во средна чинија. Додадете целер, мајонез, кромид, кари во прав, сол и бибер за да се соединат.
Чекор 2. Изладете ја.
Покријте и ладете околу 1 час. Декорирајте со коријандер пред сервирање.
Варијации на салата со пилешко и кари
Оваа едноставна салата со пилешко и кари може да се користи во различни насоки, во зависност од вашите вкусови и она што го имате при рака.
Овошје: Додадете малку сладост со исечени јаболка, преполовено грозје, суво грозје или сушени брусница.
Јаткасти плодови: Избалансирајте го јадењето и додадете крцкав вкус на јаткасти плодови со печени бадеми, индиски ореви, пекани или ореви.
Зеленчук: Збогатете ја салатата со сечкани пиперки, моркови, краставица или исечени ротквици.
Билки: Ако не сте љубител на коријандер, одлучете се за магдонос или млад кромид наместо него.
Киселост: За да ги разбудите вкусовите, додадете малку сок од лимон.
Мајонез: Заменете дел од мајонезот со грчки јогурт, павлака или згмечено зрело авокадо.
Продлабочете го вкусот: За да ги разбудите зачините и да ги ослободите нивните природни масла, размислете за печење на кари во прав во суво тавче додека не замириса пред употреба.
Може ли однапред да направам салата со пилешко кари?
Давањето време на оваа пилешка салата да се олади во фрижидер не само што ѝ помага да добие густа, кремаста текстура; исто така им дава време на вкусовите да се спојат и продлабочат. Соберете ја, завиткајте ја и чувајте ја оваа пилешка салата во фрижидер до 24 часа однапред. Пред сервирање, наросете со свеж коријандер одозгора.
Чувајте ги остатоците добро завиткани во фрижидер до четири дена.
Што да се сервира со салата од пилешко со кари
Салатата со пилешко кари може да се сервира како предјадење, за ручек, па дури и како лесна вечера.
За предјадење, комбинирајте со крекери, пита чипс или кростини за да го соберете секој залак.
Сервирајте за лесна вечера со салата како прилог и други прилози, вклучувајќи крцкав зеленчук, салата од компири, салата од зелка или свежо овошје.
Без разлика дали претпочитате класична салата од пилешко или онаа со билки, сушено или свежо овошје или јаткасти плодови во мешавината, една од овие варијанти сигурно ќе стане вашиот нов фаворит.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата