Мусаката со тиквички е вкусно и здраво јадење кое може да биде совршена алтернатива на класичната мусака со месо.
Мусаката од тиквички е одлична за љубителите на зеленчук и вегетаријанска исхрана, а лесна е за подготовка и може да ги задоволи дури и најпребирливите вкусови. Можете да ја јадете за вечера, ручек или како ужина.
Состојки:
• 3 средни тиквички
• 2 компири
• 1 црвен кромид
• 2 чешниња лук
• 200 г домати
• 100 г фета сирење
• 2 јајца
• 300 мл кисела павлака
• 100 мл маслиново масло
• 1 лажичка оригано
• Сол и бибер по вкус
Подготовка:
Подготовка на зеленчукот: Тиквичките и компирите се лупат, потоа тиквичките се сечат на прстени, а компирите на тенки парчиња. Црвениот кромид и лукот ситно се сечкаат. Доматите може да се исечкаат на коцки или да се рендаат, во зависност од вкусот.
Пржење на зеленчукот: Во тава со малку маслиново масло на средна температура пржете ги тиквичките, па компирите и на крајот црвениот кромид. Зеленчукот се пржи додека не омекне и не добие малку златна боја, околу 10-15 минути. Се меша одвреме-навреме за да се пржи рамномерно.
Редење на мусаката: Ставете слој пржени компири на дното од сад за печење, потоа слој тиквички и кромид. Врз зеленчукот се ставаат домати, а врз него се премачкува издробено фета сирење.
Подготовка на дресингот: Во посебен сад изматете ги јајцата со павлака, потоа додадете оригано, сол и црн пипер. Добро измешајте за да се соедини сè.
Печење: Прелијте го подготвениот дресинг врз состојките во огноотпорен сад и ставете сè во претходно загреана рерна на 180°C. Мусаката се пече 30-40 минути, кога зеленчукот ќе стане целосно мек и златен.
Сервирање: Кога мусаката ќе биде готова, извадете ја од рерна и оставете ја малку да се олади пред да ја исечете.
Сервирајте ја со свежа салата.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата