logo
logo
logo

Седум здрави готвени оброци под 500 калории: Ако го јадете ова – ќе бидете сити и слаби

Vecer | 29.10.2025

Седум здрави готвени оброци под 500 калории: Ако го јадете ова – ќе бидете сити и слаби

Домашното готвење станува сè попопуларно со текот на годините. Со години постои заблуда дека традиционалните домашни оброци се богати со калории и гојат. Ако внимавате на начинот на подготовка, ќе ги претворите овие јадења во вистински мелем за телото.

На што треба да обрнете внимание?

Обидете се да купувате домашна храна од пазарот или од соседите кои одгледуваат кокошки, свињи, чуваат кокошки и продаваат јајца...

За зачини, користете само сол и бибер, евентуално куркума и мелена пиперка.

Подгответе го ручекот со малку маснотии, по можност 1 лажица маслиново масло.

Обидете се да јадете 150 грама сезонска салата со секој ручек.

Направете и консумирајте по 1 парче домашен леб.

Препорачуваме 7 домашни оброци под 500 калории:

Мусака од тиквички – 500 калории

Потребно за 4 лица:

500 грама мелено говедско месо (за јадење околу 150 грама говедско месо)

500 грама тиквички

1 глава кромид

1 чешне лук

1 јајце

200 мл јогурт

сол и бибер

Подготовка:

Пржете го кромидот и месото во малку масло, зачинето со сол и бибер.

Излупете ги тиквичките и исечете ги на прстени, а потоа наредете еден дел на дното од сад за печење.

Ставете слој месо врз тиквичките.

Ставете го остатокот од тиквичките врз месото.

Покријте сè со изматено јајце со јогурт и зачини.

Печете во рерна на 200 степени Целзиусови.

Ѓувеч со пилешко – 480 калории

Потребно е:

500 грама пилешко филе

300 грама ориз

1 пиперка,

1 домат

1 глава кромид

1 морков

Подготовка:

Пржете рендан кромид, морков, сечкана пиперка и домат во малку масло.

Додајте го сечканото месо и динстајте.

Додајте измиен ориз и зачини и измешајте.

Кога сè ќе почне да се лепи на дното, прелијте со зеленчукова супа, промешајте и оставете да динста околу 10 минути.

Додадете ја супата уште еднаш, промешајте и наросете со свеж магдонос.

Пилешки батаци и компири од рерна – 500 калории

Потребно е:

2 пилешки батаци со карабатак

500 грама компири

1 глава кромид

1 тиквичка

сол, бибер, сенф, малку масло

Подготовка:

Пилешкото добро премачкајте го со зачини и сенф.

Исечкајте го зеленчукот и ставете го во намастен тавче.

Наполнете го пилешкото со зеленчук и прелијте со 200 мл вода.

Печете во рерна загреана на 200 степени Целзиусови.

Ќофтиња во доматен сос – 496 калории

Потребно е:

500 грама мелено говедско месо

1 кромид ситно исечкан

2 чешниња лук

1 јајце

1 рендан морков

сол и бибер и свеж магдонос

500 мл сок од домати – домашен

Прилог: пире

Подготовка:

Измешајте го меленото месо со сечкан кромид, рендан морков, сол и бибер и свеж сечкан магдонос и направете топчиња.

Печете ги топчињата кратко време во рерна, на хартија за печење, за да ја фатат кората.

Префрлете ги во доматен сос и печете ги околу 20 минути.

Сервирајте со пире од компири.

Боранија со пилешко – 490 калории

Потребно е:

500 грама пилешко филе

500 грама боранија

2 компири

1 морков

2 чешниња лук

1 глава кромид

свеж магдонос

сол и бибер

Подготовка:

Пржете го кромидот и месото.

Додадете друг сечкан зеленчук и боранија. Налејте вода и гответе околу 30 минути.

Зачинете со сол и бибер, наросете со магдонос.

Гулаш со јунешко - 470 калории

Потребно е:

500 грама јунешко месо исечено на коцки

2 главици кромид

1 рендан морков

сол и бибер

една шака сушени печурки

400 мл домашен сок од домати

Подготовка:

Месо го динствувате со кромид и морков.

Кога ќе налеете сок од домати, додадете печурки и зачини и крчкајте сè околу половина час.

Сервирајте со пире од компири.

Пилешка чорба – 495 калории

Потребно е:

500 грама пилешко филе

500 грама компири

1 главица кромид

сол, бибер, лута сува пиперка

1 морков

Подготовка:

Запржете го зеленчукот во малку масло и додадете го месото.

Налејте сè со вода и гответе 45 минути на тивок оган.

Сервирајте топло.

Чорба од леќа и мисирка – 490 калории

Потребно е:

Леќа 400 грама

250 грама мелено мисиркино месо

сол, бибер, масло

1 пиперка

1 домат

1 глава кромид

1 чешне лук

Подготовка:

Ставете малку масло, ситно исечкан кромид, лук, пиперка и домат во длабок тавче.

Кога зеленчукот ќе се пропржи, додадете мелено мисиркино месо и леќа, зачинете.

Налејте вода и гответе околу 45 минути.

Балкански пилав – 400 калории

Потребно е:

400 грама пилешко

400 грама ориз

1 кромид

1 рендан морков

Подготовка:

Зеленчукот се пропржува во малку масло.

Ставете го во тавче, потоа додадете сечкано пилешко и ориз и налејте вода за да се натопи.

Печете во рерна на 200 степени Целзиусови половина час.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk