Ако сакате здрава верзија на пица која нема да ја саботира вашата исхрана, оваа пица со белки од јајца е вистинското решение.
Без брашно, без квасец, нискокалорична и богата со протеини, идеална е за вечера или лесен, брз оброк.
Кората се подготвува за само неколку минути, а со додавање на зеленчук и сирење со ниска масленост, добивате совршена рамнотежа на вкус и хранлива вредност.
Состојки:
• 4 белки од јајца
• Сол, оригано, лук во прав и бибер по вкус
• 2 лажици доматно пире
• 30 г сирење со ниска масленост
• Зеленчук по избор: чери домати, пиперки, печурки, рукола
• По желба: рукола, босилек или чили снегулки за декорација
Подготовка на основата за пица:
Матете ги белките со малку сол, оригано и лук во прав додека не се добие малку пена (не мора да биде цврст снег). Истурете ја смесата во тава со нелеплива површина или на плех обложен со хартија за печење, формирајќи кора.
Печете на средна температура 2-3 минути од секоја страна додека кората не се стегне, или во рерна на 200°C околу 8 минути.
Подготовка на филот:
Премачкајте ја кората со доматен сос, наредете го сирењето и зеленчукот по желба. Вратете во рерна уште 3-5 минути додека сирењето не се стопи, или покријте ако користите тава.
Сервирање:
Додадете рукола, свеж босилек или чили снегулки пред сервирање, доколку сакате.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата